Getuigenissen Holleeder moeten weer van internet af

Sebastiaan Beens zette het al eerder gelekte dossier deze week op zijn site. Volgens het OM brengt dat het onderzoek naar Holleeder in gevaar.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem, 2014.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem, 2014. Foto ANP

Update: De rechter heeft vrijdagavond besloten dat Sebastiaan Beens de getuigenissen van het Holleeder-dossier van zijn website moet halen. Doet hij dat niet, dan moet hij een boete betalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een kort geding aangespannen tegen Sebastiaan Beens, die het al eerder gelekte Holleeder-dossier deze week op zijn website zette. Dat meldt persbureau ANP op vrijdagochtend. Het gaat om de getuigenissen van Holleeder zelf, zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog.

Volgens het OM brengen de gelekte documenten het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij verschillende liquidaties in gevaar. De stukken werden al eerder openbaar gemaakt. Zondag plaatste misdaadjournalist en ex-crimineel Martin Kok ze op zijn website Vlinderscrime.nl. Ook toen spande het OM een kort geding aan. De rechter bepaalde maandag dat Kok de documenten onmiddellijk van zijn website moest verwijderen. Deed hij dat niet, dan kon hij op een boete rekenen van 5.000 euro per uur.

In de loop van de week zette onder anderen Sebastiaan Beens de getuigenissen weer online. Volgens het Algemeen Dagblad wil Beens daarmee onderzoeken of het OM hem net zo stevig aanpakt als misdaadjournalist Kok. Sébas Diekstra, de advocaat van Beens, zegt tegen het ANP dat hij vindt dat zijn cliënt niks verkeerd doet. Alle informatie is namelijk afkomstig uit openbare bronnen, de website van Kok.

Holleeder staat terecht voor zijn betrokkenheid bij een reeks van criminele afrekeningen. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl. Het kort geding tegen Utrechter Beens dient vrijdagmiddag om 16:00 in Arnhem.