Spong overweegt rechtszaak om “crimineel referendum”

De advocaat heeft ernstige twijfels over de rechtsgeldigheid van het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne.

ANP/MARTIJN BEEKMAN
ANP/MARTIJN BEEKMAN Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag, in september vorig jaar.

Advocaat Gerard Spong overweegt aangifte te doen tegen het Burgercomité EU. De leden van het comité zouden onder valse voorwendselen handtekeningen hebben verzameld voor het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Spong zegt benaderd te zijn door iemand die om een strafzaak vraagt.

“Oekraïne kan ons niets schelen, dat moet u begrijpen”, zei voorzitter Arjan van Dixhoorn van het comité vorige week tegen NRC. De bedenkers van het referendum beoogden daarmee “de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”.

‘Politieke partijen moeten onderzoek instellen’

Volgens artikel 98 van de referendumwet is het strafbaar om onder valse voorwendselen ondersteuningsverklaringen (handtekeningen) in te zamelen. Volgens Spong vindt zijn cliënt eigenlijk dat politieke partijen een onderzoek moeten starten. Zo niet, dan acht hij de kans groot dat zijn cliënt doorzet.

Bij tv-programma Pauw sprak Spong donderdagavond van een “crimineel referendum”. Tegen NRC zei hij vrijdagochtend, na bestudering van de referendumwet, ernstige twijfels te hebben over de rechtsgeldigheid van de stembusgang afgelopen woensdag.

Toch is het de vraag of een aangifte kansrijk is. Oekraïne kan de bedenkers van het referendum wellicht niets schelen, maar het EU-associatieverdrag met dat land wel. Ze zien dat verdrag onder meer als een onnodige provocatie van Rusland.