Venezolaan krijgt elke vrijdag vrij

Het zou een begrip kunnen worden op kantoor: de Venezuelavrijdag. Werknemers in dat land zijn komende twee maanden namelijk elke vrijdag vrij. Dat kondigde president Nicolás Maduro woensdag aan in een van zijn kleurrijke televisieredes.

De reden van dit presidentiële cadeautje aan het volk? Energiebesparing. Niet omdat olienatie Venezuela wil vergroenen, maar omdat er aan de serie plagen in het land maar geen einde lijkt te komen.

Door wanbeleid en de lage olieprijs zinkt Venezuela weg in economisch drijfzand. En naast de hyperinflatie, de torenhoge misdaadcijfers en het gebrek aan tal van dagelijkse benodigdheden, heerst er nu ook nog grote droogte.

Weerfenomeen El Niño heeft de watervoorraad in de reservoirs boven Caracas gevaarlijk doen slinken, vlak boven het niveau waarop de turbines niet meer kunnen draaien zonder schade op te lopen. Geld voor onderhoud is er niet, wel is er een structureel stroomtekort van zestig procent. „Ik doe een beroep op gezinnen, de jeugd, om gedisciplineerd en consciëntieus samen te werken om deze extreme situatie het hoofd te bieden”, zei Maduro.

De oppositie vreest dat de president met zijn creatieve maatregel begonnen is de complete turbine van de Venezolaanse economie tot stilstand te brengen.