Saoedi-Arabië stopt met ‘gratis geld’ geven aan Egypte

In plaats daarvan gaat het land leningen verstrekken en investeren in infrastructurele projecten.

De Egyptische president Sisi ontvangt de Saoedische koning Salman in Kairo.
De Egyptische president Sisi ontvangt de Saoedische koning Salman in Kairo. Foto Reuters.

Saoedi-Arabië stopt met “gratis geld” geven aan bondgenoot Egypte. Het geld dat voortaan verstrekt wordt aan het land, wordt beschouwd als een lening. Een Saoedische zakenman meldt aan persbureau Reuters dat deze stap noodzakelijk is sinds de economie van Saoedi-Arabië geplaagd wordt door lage olieprijzen.

Verschillende Arabische Golfstaten waaronder Saoedi-Arabië hebben sinds het aantreden van de Egyptische president in 2013 miljarden euro’s aan het land geschonken.

Volgens de bron van persbureau Reuters gaat Saoedi-Arabië die strategie van “gratis geld” geven nu dus veranderen. Het land wil de economische recessie die al sinds 2011 heerst in Egypte te lijf gaan met het scheppen van meer banen door onder andere infrastructurele megaprojecten. Een van die projecten werd vrijdag al door Salman bekendgemaakt en dat is een brug vanuit Saoedi-Arabië over de Rode Zee naar Egypte. De Saoedische koning is voor een vijfdaags werkbezoek in Egypte om te praten over de economische situatie in het land.

Salman sprak in een persconferentie over de komst van de brug van een “historische stap”. Volgens de koning moet het project de handel tussen beide landen gaan bevorderen.

Locatie

Details over de locatie van de nog te bouwen brug, werden niet gegeven. Het is niet de eerste keer dat er geopperd wordt om een dergelijke brug te bouwen, maar eerdere ideeën daarover werden nooit gerealiseerd.