Rapper op zoek naar ruimte: Typhoon dicht over de stad

Op Motel Mozaïque treden artiesten op op plekken waar de stad zich ontwikkelt. Ook Typhoon is erbij.

foto PAUL BERGEN/ ANP KIPPA

De 31-jarige zanger/rapper van Surinaamse afkomst schreef speciaal voor deze literaire versie van Parfum de BoemBoem – het beleven van de veranderingen van de stad - de tekst Liefdevolle Ruimte. Daarin roept hij Rotterdammers op om op zoek te gaan naar ruimte. „Zowel in je fysieke omgeving als in jezelf. Je kunt naar de stad kijken en denken dat ze na het bombardement weer is volgebouwd maar je kunt ook op zoek gaan naar de leegte tussen de gebouwen en het onbekende in Rotterdam. Om de ruimte in de stad te kunnen zien, moet je ruimte in je kop hebben”, zegt de 31-jarige taalvirtuoos wiens echte naam Glenn de Randamie luidt.

Hij trad de afgelopen jaren op in de bouwputten van onder andere Rotterdam Centraal en van het Timmerhuis. „Enorm leuk vanwege de ruimte van die braakliggende terreinen waarop uiteindelijk weer nieuw leven wordt gecreëerd.” Als zelfverklaarde boerenkinkel – De Randamie groeide op in ’t Harde op de Veluwe – vindt hij de stedelijke transformatie van Rotterdam en de nieuwe skyline fascinerend. „Ik heb een speciale band met de stad. Die wil tot wederopbouw, het creëren van nieuwe ruimte op platgebombardeerde leegte, de rechttoe-rechtaan mentaliteit van de mensen. Zij maken de stad.”

De rapper heeft veel familie en vrienden in Rotterdam wonen en trad er zo vaak op dat hij overwoog om zich er ook te vestigen. „Toch wilde ik altijd weer terug naar mijn boerderijtje bij Zwolle. De leegte, het tweelingbroertje van ruimte, dwingt mij de stilte te omarmen en van perspectief te veranderen. Zonder angst en met liefde. Liefdevolle ruimte.”

Dit begrip heeft ook een diepere betekenis, zegt De Randamie. ,,Ik ben niet religieus maar mijn jeugd in de protestantse bible belt heeft mij wel gevormd. Als kind van een zwarte familie in het witste stukje Nederland ben ik gerasterd door het geloof. De riem die af en toe strak aangetrokken werd uit naam van de Vader gaf mij spirituele tools om naar de andere kant te kijken. Daardoor werd God meer alomvattend, ruimtelijker en kon ik eerlijk zijn met mezelf.”

Typhoon geeft zijn voordracht vanmiddag op Dakpark Hofplein bij de Hofbogen. In het Baankwartier en op het Kleinpolderplein dragen schrijvers en muzikanten vandaag en morgen ook voor uit eigen werk. Onder hen Abdelkader Benali, Jordy Dijkshoorn (De Likt) en Shida Khizou.

www.motelmozaique.nl