Politie traceert vlucht van ‘man met het hoedje’

Foto Reuters

In België is een nieuw opsporingsbericht verspreid over de vermeende derde dader van de aanslagen op luchthaven Zaventem. Het gaat om de ‘man met het hoedje’. Hij was op 22 maart op het vliegveld samen met Najim Laachraoui en Ibrahim el-Bakraoui, die zichzelf opbliezen. De derde bom ging niet af.

De politie heeft zijn vluchtroute gereconstrueerd. Nieuwe beelden tonen dat hij, deels in looppas, van de luchthaven naar Schaarbeek loopt. De regenjas die hij aanhad op de beelden die vlak na de aanslagen zijn vrijgegeven, heeft hij onderweg weggegooid en is nog niet teruggevonden.

Verschillende camera’s hebben de route van de man geregistreerd. Zo is hij om 9.42 uur vastgelegd op het Meiserplein in Schaarbeek. De laatste beelden zijn van 9.50 uur. Daarna raakt de politie het spoor kwijt.

Het federaal parket van België maakte donderdag ook bekend dat de Brusselse rechtbank het voorarrest van meerdere verdachten heeft verlengd, waaronder dat van Salah Abdeslam, tevens een van de verdachten van de aanslag in Parijs. (NRC)