Openbaar aanklager wil onderzoek naar Macri

De Argentijnse president is in opspraak geraakt omdat hij mede-directeur was van twee offshorebedrijven.

De Argentijnse president Mauricio Macri geeft een toespraak nadat de openbaar aanklager heeft laten weten een onderzoek te willen instellen naar zijn vermogen in een offshorebedrijf.
De Argentijnse president Mauricio Macri geeft een toespraak nadat de openbaar aanklager heeft laten weten een onderzoek te willen instellen naar zijn vermogen in een offshorebedrijf. Foto Juan Mabromata/ AFP

De Argentijnse president Mauricio Macri ligt onder vuur vanwege de onthulling van de Panama Papers over mogelijke aandelen in bedrijven in belastingparadijzen. De openbaar aanklager wil een onderzoek starten of hij zijn belangen in de offshorebedrijven heeft weggelaten in zijn belastingaangifte, zo meldt persbureau AP.

Macri reageerde donderdag op dit verzoek door aan te geven dat hij “niets te verbergen heeft” en in alle eerlijkheid meewerkt met een onderzoek. Zolang hij in functie is brengt hij zijn vermogen onder in een trust, zo liet hij weten in een televisietoespraak. Buiten het Argentijnse presidentiële paleis protesteerden ongeveer vijfhonderd demonstranten; ze willen dat hij aftreed. Oppositiepartijen drongen begin van de week al aan op openheid over zijn vermogen.

Mededirecteur van familiebedrijf op de Bahama’s

De centrum-rechtse politicus Macri won in november de Argentijnse presidentsverkiezingen onder meer met zijn belofte om de corruptie in het land aan te pakken.

Uit de Panama Papers blijkt dat Maurico Macri, zijn broer Maurino en vader Fransico directeur waren van Fleg Trading. Dit bedrijf van de Bahama’s, opgericht in 1998 voor investeringen in Brazilië, werd in 2009 opgeheven. In 2007 en 2008, in de periode dat Macri burgemeester was van Buenos Aires, had hij een bankrekening in de Verenigde Staten waar miljoenen dollars werden bijgeschreven. Daarnaast had Macri nog 158.000 dollar in buitenlandse activa.

Volgens Macri, zoon van een van de rijkste Argentijnen, gaat het om familiezaken en heeft hij als directeur niet geprofiteerd. Hij heeft het bedrijf Fleg Trading niet aangemerkt als bezit omdat hij geen aandeelhouder was.