In beeld

Vind oerkracht in de zweethut

Vier rondes van een uur. Mediteren en zingen in een zweethut is een fysieke en spirituele ervaring. Fotograaf Peter de Krom legde het vast. Lees ook: De zweethut is een spirituele trend
Bij elke ceremonie is een ‘vuurman’ aanwezig die de stenen uit het vuur de hut binnenbrengt, waar de ‘watergieter’ deze vervolgens overgiet.
Peter de Krom
De meeste zweethutten worden gemaakt van wilgentakken en zijn in het midden niet hoger dan anderhalve meter.
Peter de Krom
In het midden van de hut is een kuil, daar gaan de gloeiend hete basaltstenen in. Wollen dekens dekken de hut af en houden de warmte binnen, waardoor je sauna-achtige temperaturen krijgt van tot wel negentig graden.
Peter de Krom
Voordat het vuur ontstoken wordt legt iedere deelnemer een steen in het midden met daarop een snufje American Spirit.
Peter de Krom
De zweethutceremonie komt oorspronkelijk van de inheemse volkeren in Noord-Amerika.
Peter de Krom
De hut staat symbool voor de baarmoeder, het vuur voor het mannelijke, legt Mona van Weerdenburg uit, die een ceremonie in Amsterdam-Zuidoost samen met haar partner Koos organiseert.
Peter de Krom
Het ritueel bestaat uit vier rondes, van gemiddeld elk een uur, waarbij er wordt gezongen en gemediteerd. Tussendoor mag je even de hut uit.
Peter de Krom
Bijna elk weekend is er wel ergens in Nederland een ceremonie te volgen (zoals die van ‘Helemaal Mona’ in Amsterdam, ‘Big Dipper’ bij Nijmegen of ‘Zilverlicht’ in ’t Gooi). Kosten: gemiddeld rond de 70 euro.
Peter de Krom