Nieuwe regering Birma laat politieke gevangenen vrij

Het gaat om zo’n zestig studenten die vorig jaar werden opgepakt tijdens protesten.

Familieleden van politieke gevangenen in Myanmar wachten op de vrijlating.
Familieleden van politieke gevangenen in Myanmar wachten op de vrijlating. Foto AFP

De nieuwe regering van Birma is vrijdag begonnen met het vrijlaten van politieke gevangenen. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om zestig studenten die vorig jaar gearresteerd werden tijdens protesten tegen onderwijshervormingen.

De vrijlatingen gebeuren op initiatief van regeringsleider Aung San Suu Ky, de voormalig Nobelprijswinnares. Zij leidt de eerste democratische regering van Birma sinds 1961, nadat haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) in november de verkiezingen won. De nieuwe regering trad op 1 april in werking.

Lees ook:Aung San Suu Kyi is meteen minister van alles

Volgens NRC-correspondent Melle Garschagen zijn  de vrijlatingen een belangrijk moment.

“Dit is de eerste concrete daad van Suu Kyi als leider van de nieuwe regering. Hiermee laat ze zien: ‘Kijk, ik meen het echt. Onder mij gaat dit land enorm veranderen.’ Ze staat onder grote druk van het volk om haar beloftes waar te maken.”

Amnesty International is verheugd over het nieuws, liet de mensenrechtenorganisatie weten aan AP. Een medewerker van Amnesty zei dat het vrijlaten van de studenten “een grote stap voorwaarts” is voor de mensenrechten in Birma.

Hoeveel politieke gevangenen Birma precies heeft, is niet helemaal duidelijk. Een honderdtal zou nog vastzitten. Daarnaast wachten zo’n vierhonderd mensen volgens verschillende berichten nog op een proces.