Nederlandse hotels steeds populairder onder Chinezen

Het aantal nachten dat Chinezen in ons land verblijven steeg in 2015 met 33 procent ten opzichte van 2014.

Het Amstel Hotel in Amsterdam.
Het Amstel Hotel in Amsterdam. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Nederlandse hotels zijn steeds populairder onder buitenlandse toeristen. Vooral het aantal nachten dat Chinezen in ons land verblijven is in 2015 sterk gestegen ten opzichte van het jaar ervoor: met 33 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met de stijging komt het aantal hotelovernachtingen van Chinezen het afgelopen jaar in Nederland op 436.000. Verreweg de meeste hotelovernachtingen door buitenlandse toeristen kwamen in 2015 op het conto van Duitsers (15 miljoen overnachtingen), gevolgd door Belgen (5 miljoen) en Britten (4 miljoen). Waar Duitsers en Belgen veelal de kust opzoeken, gaan Britten voornamelijk naar Amsterdam, dat goed is voor de helft van het totale aantal hotelovernachtingen.

Toeristen steeds langer in Nederland

De afgelopen jaren is het aantal nachten dat buitenlandse toeristen in Nederland verblijven telkens gestegen, ook bij logiesaccommodaties. In 2015 steeg het aantal met 8 procent naar een totaal van 37 miljoen overnachtingen.

Naast Chinezen, verblijven ook Roemenen en Turken graag in een Nederlands hotel. Russen, Luxemburgers en Japanners kwamen daarentegen in 2015 minder graag dan het jaar ervoor. Russen verbleven 25 procent minder nachten in een Nederlands hotel.

Overigens blijkt uit de cijfers dat het aantal hotelovernachtingen van Nederlanders in eigen land (66 miljoen) nog altijd groter is dan het aantal hotelovernachtingen van buitenlandse toeristen in Nederland (37 miljoen).