NAVO-Rusland Raad voor het eerst sinds 2014 bijeen

NAVO-landen en Rusland komen binnen twee weken samen om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar de gesprekken zullen plaatsvinden.
Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar de gesprekken zullen plaatsvinden. Foto: Jonas Roosen / ANP

De NAVO-Rusland Raad zal binnen twee weken samenkomen om de situatie in Oekraïne te bespreken, dat maakte NAVO-chef Jens Stoltenberg vrijdag bekend. De aankondiging is opvallend, omdat de Raad voor het laatst in 2014 bijeenkwam. Daarna werd de politieke dialoog gestaakt.

Het overleg tussen ambassadeurs zal plaatsvinden in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is de crisis in Oekraïne en de implementatie van de Minsk-akkoorden, aldus de NAVO:

“We zullen militaire activiteiten bespreken, met een focus op transparantie en risicobeperking. Ook zal de situatie in Afghanistan worden besproken.”

De NAVO liet meteen weten dat het heropenen van de politieke dialoog geen terugkeer betekent naar de normale gang van zaken, totdat Rusland het internationaal recht weer respecteert.

Volgens NRC-correspondent Steven Derix is de bijeenkomst een voorzichtige stap in de goede richting:

“Het betekent natuurlijk niet dat NAVO-landen en Rusland het ineens eens zijn. Wel is de Raad ooit opgericht als teken van vertrouwen, dus als gesprekken opnieuw worden gestart is dat een goed teken.”

NAVO-Rusland Raad

Na de Koude Oorlog kwam er langzaam verbetering in de relatie tussen Rusland en de NAVO. De luchtoperatie van de NAVO in Kosovo in 1999 was voor Rusland echter aanleiding de samenwerking op te schorten.

In 2002 werd de NAVO-Rusland Raad opgericht om militaire en civiele samenwerking te bevorderen. Na recente ontwikkelingen, zoals de Russische annexatie van de Krim, kwam de relatie wederom onder druk te staan. In april 2014 besloot de NAVO alle samenwerking met Rusland stop te zetten.