Naar de kerk vlák voor de Rotterdam marathon

Er komt een kerkdienst voor christelijke lopers die meedoen aan de Rotterdam Marathon, op zondagmorgen. Er is al jarenlang een kerkdienst voor lopers, maar niet op de dag van de marathon zelf. De nieuwe marathondienst is een initiatief van Wim de Groot van de gereformeerde vrijgemaakte kerk. Hij is sinds drie maanden predikant in Rotterdam-Centrum. „Met een kerkgebouw op zo’n 200 meter van de start van de Marathon dacht ik: daar moeten we iets mee doen.” Een telefoontje van een christelijke marathondeelnemer zorgde voor een stroomversnelling. „De beller vroeg om geestelijke input. Omdat ik van veel christenen weet dat ze marathons lopen – de zondag is ook om te genieten – heb ik het idee geopperd voor een speciale viering. De kerkenraad was meteen enthousiast.”

In alle vroegte organiseert De Groot zondag zijn eerste marathondienst. In het halve uur focust hij op de geestelijke en lichamelijke conditie van de lopers en supporters. „Een marathon lijkt veel op het leven. Hoe vind je in beide een tweede adem?”

De dominee verwacht een flinke opkomst. Het bericht op Facebook is volgens hem veel gedeeld. „Velen kunnen niet op zaterdagavond al in Rotterdam zijn voor de andere viering.” Die dienst wordt sinds 2006 georganiseerd door de oecumenische kerk Het Steiger.