‘Minister Dijsselbloem wilde lagere asielprognose’

Dat blijkt uit intern e-mailverkeer dat in handen is van Nieuwsuur en de NOS.

Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wilde dat de prognose voor het aantal asielzoekers werd verlaagd, tegen de zin van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt uit intern e-mailverkeer dat in handen is van Nieuwsuur.

Het dagelijkse actualiteitenprogramma kreeg de mailwisselingen in handen door samen met de NOS een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), nadat zij eerder citeerden uit een ambtelijke prognose die uitging van circa 92.000 nieuwe asielzoekers.

Volgens premier Rutte hanteerde het kabinet een prognose van 58.000 omdat er Europees beleid zou komen. Uit de correspondentie die in handen van Nieuwsuur is, blijkt dat die verlaging vooral op verzoek van de minister van Financiën gebeurde.

Minister Dijsselbloem wilde slechts geld reserveren voor 58.000 asielzoekers, omdat de internationale afspraken zouden zorgen voor een lagere instroom.