Migranten ontsnappen uit opvang op Samos

Ongeveer 250 migranten waren ontsnapt. Ze zouden hebben geëist niet te worden gedeporteerd naar Turkije.

Migranten in een opvang in Idomeni, Griekenland.
Migranten in een opvang in Idomeni, Griekenland. AP / Darko Vojinovic)

Ongeveer tweehonderdvijftig migranten zijn donderdag uit een opvangcentrum op het Griekse eiland Samos gebroken. Dat meldt de Duitse krant Bild.

De vluchtelingen liepen daarna door de stad Vathy en zouden hebben geëist niet te worden gedeporteerd naar Turkije. Lokale politieagenten en bewakers van het Europese grensagentschap Frontex wisten hen te overtuigen terug te keren naar het kamp.

Het was donderdag ook onrustig in het vluchtelingendorp bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens, zo meldt Artsen zonder Grenzen op Twitter. Momenteel verblijven daar zo’n 11.500 migranten.

Vluchtelingen en migranten die sinds deze week in Griekenland arriveren, worden op termijn weer terug op de boot gezet. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit Turkije. Het doel is een einde maken aan de door mensensmokkelaars georganiseerde onveilige oversteek van vluchtelingen via Griekenland naar Europa.

Vrijdagochtend vroeg vertrokken voor de tweede keer deze week migranten naar Turkije. Vanaf het eiland Lesbos gingen 45 mensen terug naar het land. Later op de dag vertrekt een grotere groep terug, zo meldt een lokaal televisiestation. Maandag vertrok de eerste boot met migranten. Dat verliep relatief rustig, ondanks dat migranten hadden aangekondigd zich te verzetten.

Hulporganisaties, advocaten, academici en artsen waarschuwden afgelopen weken dat Turkije en Griekenland nog niet klaar zijn voor de uitvoering van het vluchtelingenakkoord.