Meerstadt ook weg als commissaris bij Lucas Bols

Donderdag trok hij zich per direct al terug als commissaris van ABN Amro, nadat zijn naam in de Panama Papers opdook.

Bert Meerstadt op archiefbeeld.
Bert Meerstadt op archiefbeeld. Foto Bart Maat / ANP

Na donderdag zijn directe aftreden bekend te hebben gemaakt als commissaris bij ABN Amro, stapt Bert Meerstadt ook op als commissaris bij destillateur Lucas Bols. Dat hebben Meerstadt en het bedrijf vrijdag laten weten.

In een persverklaring zegt Meerstadt:

“Gezien de vragen en suggesties in de media aan Lucas Bols naar aanleiding van mijn vertrek als commissaris bij ABN AMRO, treed ik af als commissaris. Ik wil hiermee voorkomen dat Lucas Bols nadelige effecten ondervindt. Ik heb intensief en met toewijding, samen met mijn collega’s, 10 jaar bijgedragen aan de groei van Lucas Bols en de beursgang.”

Panama Papers

Woensdag trad ABN Amro met het nieuws naar buiten dat Meerstadt zou vertrekken als commissaris. Gelijktijdig werd bekend dat Meerstadts naam opdook in de Panama Papers. Hij werd genoemd als aandeelhouder van een beheerder van financiële bezittingen op de Britse Maagdeneilanden.

In 2001, twee weken na zijn inschrijving als bestuurder, nam een trustkantoor op het Britse Kanaaleiland Guernsey, bekend als belastingparadijs, zijn rol over. Wie nu de belangrijkste belanghebbende bij die bv is, is onbekend. Meerstadt ontkent te weten waarom zijn naam in de stukken voorkomt.

Media-aandacht

Volgens Meerstadt had zijn aangekondigde vertrek bij ABN Amro niks met de onthulling te maken. Hij zou sowieso vertrekken. Alleen de beslissing direct terug te treden hield volgens hem verband met de media-aandacht.

“Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt [...] Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in het Financieele Dagblad of op vragen naar aanleiding daarvan.”