Martinair ontslaat 37 piloten

KLM-dochter Martinair gaat 37 piloten ontslaan. De ingreep is volgens het luchtvaartbedrijf onvermijdelijk omdat de vliegers niet akkoord gingen met deeltijdwerk en versobering van de cao. De vrachtdivisie Martinair Cargo krimpt, omdat moederbedrijf Air France-KLM het verlieslatende goederenvervoer afbouwt. In maart vorig jaar is besloten de vloot van volledige vrachtvliegtuigen in te krimpen van tien naar vier.

Als gevolg daarvan werden 110 vliegers boventallig. Enkele tientallen van hen zijn daarna vrijwillig vertrokken of besloten over te stappen naar zusterbedrijf Transavia. Voor 37 piloten kon echter geen oplossing worden gevonden, waarna met pilotenvakbond VNV is geprobeerd te voorkomen dat zij ontslagen zouden worden. Dat is niet gelukt. Directeur Marcel de Nooijer spreekt van „een pijnlijke en teleurstellende boodschap”. „Deze stap is niet wat Martinair voor ogen had.” (NRC)