Break Free: jaag je dromen na, al ga je er dood van

Lisanne Froon in 'Break Free' (BNN)
Lisanne Froon in 'Break Free' (BNN)

Af en toe kun je in Break Free (BNN) de hand van een echte documentairemaker herkennen. Hoewel de naam van Geertjan Lassche (Zwart IJs, De Uitverkorenen, Hemelbestomers) op de titels ontbreekt, is hij wel verantwoordelijk voor deze atypische serie, waarmee hij eens een breder publiek wil aanspreken. De eerste twee afleveringen haalden bijna een half miljoen kijkers.

Lassche is gefascineerd door mensen die extreme prestaties nastreven: marathonschaatsers, alpinisten, mariniers in opleiding. Het idee voor Break Free is ontroerend goed: het korte leven van toeristen die op hun grote initiatiereis verongelukten. Het is verleidelijk om achteraf te stellen dat ze hun hand overspeelden of het gevaar niet zagen, maar deze serie toont juist aan hoe bijzonder het was wat ze deden. Of in de woorden van de grote broer van Lisanne Froon (22) die samen met vriendin Kris Kremers in de jungle van Panama verdween: „Ik weet voor een feit dat ze een beslissing hebben gemaakt.”

De lelijk geformuleerde clichés doen soms pijn aan je oren, maar zo praten jongeren nu eenmaal. Ze maken ook eindeloos veel foto’s en video’s van zichzelf, en dat is nu wel weer erg handig voor een programma als dit.

Lassche monteert ze bekwaam tussen getuigenissen van ouders, broers, zussen, vrienden en een reis naar de plaats des onheils van de nabestaanden. Helaas ontkomt hij niet aan de verplichte popnummers (Girl on Fire als karakterbeschrijving) en de toonloze voice-over van Chris Zegers, want hé, het moet wel op BNN blijven lijken.

Wat vooral goed werkt zijn de verhalen, die zo’n leven typeren. Bij Froon is het vooral de noodzaak haar als mens terug te veroveren op de mediahype die haar verdwijning werd. Een groot avonturier was ze niet, eerder een beetje verlegen meisje, dat op haar lip moest bijten, toen ze haar dagboek toevertrouwde dat ze papa en mama zo miste.

Maar ze deed het toch maar, naar de andere kant van de wereld reizen, wat in haar familie een heel ding gevonden werd.

Over het echte drama stapt Break Free snel heen. Vermoedelijk hebben de meisjes na een val een voet of been gebroken en hebben ze nog acht dagen lang geleefd in een ravijn. De reddingsploegen moeten er heel dichtbij zijn geweest.

Het veel minder bekende verhaal van Laurens Higler (26) in aflevering 1 leent zich beter voor een klassieke tragedie. Met een zelfgebouwd zeilschip en twee jeugdvrienden wilde hij over de Atlantische Oceaan varen. Er ontstonden spanningen aan boord, maar na veel belevenissen (Paul en Frederiek werden aan boord verliefd, storm en regen, dolfijnen) bereikten ze toch Barbados. Daar ontmoette Laurens de liefde van zijn leven. Korte tijd later werd hij in Puerto Rico door een dronken automobilist geschept. Zo banaal is de dood.

Als we de moraal onthouden dat je vooral je dromen moet proberen te verwezenlijken, desnoods met gevaar voor eigen leven, dan nemen we de gemeenplaatsen op de koop toe.