Klassiek voor beginners: met cartoons

Spicy Classics van philharmonie zuidnederland: concerten metharpist Remy van Kesteren en cartoons op het podium vanBas Köhler.
Spicy Classics van philharmonie zuidnederland: concerten metharpist Remy van Kesteren en cartoons op het podium vanBas Köhler. Foto Focuss 22/ jean-pierre geusens

Spicy Classics heet de concertformule van philharmonie zuidnederland die is gericht op jongeren en studenten. Men speelt op ongewone, drempelverlagende locaties, zoals een fantastische industriële hal in het Eindhovense Klokgebouw. De setting is informeel, een uur muziek en daarna een borrel. Tijdens het concert is de bar trouwens ook open.

De ster van gisteravond, harpist Remy van Kesteren, was gepromoot als “voormalig deelnemer aan Wie is de Mol?” Het programma, losjes ingeleid door de dynamische dirigent Bas Wiegers, was toegankelijk maar substantieel: Stravinsky en Ginastera, met tussendoor een vurige, maar wat eendimensionale compositie van Van Kesteren zelf.

Cartoonist Bas Köhler zorgde voor live tekeningen, die achter het orkest op een scherm verschenen. Live: dat betekent dat “Stravinky” met spelfout geïntroduceerd werd, maar die losse pols was tegelijkertijd de charme van Köhlers zwierige plaatjes en grafiek. Vooral bij Stravinsky’s Pulcinella-suite – niet toevallig balletmuziek – werkte het visuele commentaar goed. Je hoefde het Jan Klaassen-verhaal niet te volgen om de strapatsen van de vrolijke figuurtjes te waarderen.

Bij het veel abstractere Harpconcert van de Argentijn Alberto Ginastera lag dat ingewikkelder. Zo liet Köhler poppetjes uit een vliegtuig vallen, in een weinig subtiele verwijzing naar de dictatuur van Videla. Wanneer Köhler niet-figuratief tekende was zijn beeld minder sturend en sloot het beter aan bij Ginastera's opzwepende ritmes en voluptueuze timbres. Het orkest voldeed in de afwerking van details niet steeds aan de standaard van Wiegers’ solide directie; Van Kesteren soleerde met pit en bravoure.