Steun VS aan onder vuur liggende regering Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bracht een verrassingsbezoek aan Bagdad. De VS heeft Irak nodig in de strijd tegen IS.

De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Stuart Jones, begroot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Stuart Jones, begroot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Foto Jonathan Ernst/ AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is vrijdag gearriveerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad om zijn steun uit te spreken voor de Iraakse regering. Dat laat een woordvoerder weten aan persbureau AP. Daarnaast spreekt Kerry met de Iraakse premier en de minister van Buitenlandse Zaken over de oorlog tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De regering in Irak ligt al een aantal weken onder vuur vanwege grootschalige corruptie in het land. De Iraakse premier Haider al-Abadi presenteerde afgelopen zondag zijn nieuwe kabinet nadat de invloedrijke shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr hierop had aangedrongen.

Wekenlange protesten in Groene Zone Bagdad

In de afgelopen weken verzamelden tienduizenden aanhangers van de populaire geestelijke leider al-Sadr zich in de hoofdstad Bagdad. Ze demonstreerden vlak voor de bekende ‘Groene Zone’, de zeer streng beveiligde zone in de Iraakse hoofdstad waar alle overheidsgebouwen, diplomatieke posten en een aantal internationale hotels zijn gevestigd.

Al-Sadr, wiens milities tien jaar geleden in een bloedige strijd verwikkeld waren met het Amerikaanse leger, deed deze keer geen gooi naar de macht maar riep op tot hervormingen. Vorige week donderdag kreeg hij, na vijf dagen wachten in een tent in de Groene Zone, zijn zin. De premier Al-Abadi maakte bekend dat een aantal ministers wordt vervangen door technocraten.

Twitter avatar IraqLiveUpdate Iraq Live Update Made good friends, back on the political scene and managed to help overhaul the cabinet.. The new Moqtada Al-Sadr https://t.co/NjTXmY8a58

Westerse bedrijven ook schuldig aan grootschalige corruptie

In augustus lanceerde Al-Abadi hervormingsplannen om de grootschalige corruptie in het land aan te pakken, maar door de sektarische spanningen in het land en de moeizame oorlog tegen terreurbeweging Islamitische Staat is daar nog weinig van terecht gekomen. Voor veel Irakezen vormt de opmars van IS niet het grootste probleem van het land, maar het feit dat ze niet meedelen in de miljardeninkomsten uit de oliesector.

Vorige week onthulden de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post en het Australische mediabedrijf Fairfax Media hoe tientallen westerse bedrijven miljoenen dollars aan smeergeld betaalden aan hoge Iraakse officials voor onder meer oliecontracten in de periode 2002 tot 2012. Spil in dit enorme smeergeldschandaal is het bedrijf Unaoil uit Monaco.

Een aantal westerse bedrijven, waaronder het Amerikaanse Halliburton, het Britse Rolls-Royce, de Koreaanse bedrijven Samsung en Hyundai en de Nederlandse maritieme dienstverlener SBM Offshore , betaalden lobbyisten van Unaoil om contracten binnen te slepen. Een deel van dit geld werd gebruikt om hoge figuren binnen de Iraakse regering om te kopen, zo blijkt uit de duizenden gelekte documenten die in het bezit zijn van Huffington Post en Fairfax Media. Voormalige olie-minister Hussein al-Shahristani zou miljoenen dollars hebben ontvangen. De Irakese premier Al-Abadi heeft een onderzoek aangekondigd.

Kerry bezocht donderdag Bahrein

Kerry is op rondreis door het Midden-Oosten. Hij bracht donderdag nog een bezoek aan het Golfstaatje Bahrein. Bij deze belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten sprak hij ook met leden van de oppositie over de mensenrechtenschendingen in dit land.

Het was het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sinds de opstand in 2011, toen Bahrein met hulp van troepen uit Saoedi-Arabië en andere buurlanden, op gewelddadige wijze een einde maakte aan de protesten.