Kelderman in leiderstrui in Ronde van Baskenland

Een prachtige aanval in de lastige finale, waar de Spaanse klassementsleider Mikel Landa ‘geparkeerd’ stond. Achtste in de rituitslag, in dezelfde tijd als winnaar Samuel Sanchez en topfavorieten als Alberto Contador en Nairo Quintana. Met de gele leiderstrui in de Ronde van het Baskenland als beloning voor Wilco Kelderman, de 25-jarige ronderenner van LottoNL-Jumbo.

„Ik voel me heel sterk”, sprak Kelderman donderdag in Orio bij de huldiging na de vierde etappe. Zijn gewaagde aanval bergop? „Ik durf initiatief te nemen omdat ik weet dat niet veel renners harder rijden dan ik. Toen ik aanviel zag ik Alberto Contador voorbij flitsen. Toen moest ik even aanpoten. Maar ik wist dat als ik alles zou geven hij niet ver bij me weg zou kunnen rijden.”

Kelderman roemde als een geroutineerd leider het werk van zijn ploeggenoten, van wie ook Robert Gesink in de groep met favorieten eindigde. In het klassement verdedigt de nummer zeven uit de Giro van 2014 vrijdag een voorsprong van zeven seconden op de Colombiaan Sergio Henao. De vijfde rit in de zware Ronde van het Baskenland gaat over vijf bergen. Zaterdag volgt de slottijdrit over 16,5 kilometer rond Eibar.

Michael Boogerd was in 2001 de laatste Nederlandse renner die in het Baskenland de leiderstrui droeg. Hij eindigde dat jaar als zevende. Erik Breukink is tot nu toe de enige Nederlander die de ronde won, in 1988.