Italië haalt ambassadeur terug om vermoorde student

Giulio Regeni verdween in januari in Kairo. Zijn lichaam werd gevonden met tekenen van marteling.

De Italiaanse ambassadeur in Kairo op 4 februari 2016.
De Italiaanse ambassadeur in Kairo op 4 februari 2016. Foto Mohamed el-Shahed / AFP

Italië heeft vrijdag zijn ambassadeur uit Egypte teruggehaald, zo meldt persbureau Reuters. Volgens het land hebben Egyptische onderzoekers in Rome “gefaald” om bewijsstukken te leveren die een einde moeten maken aan het mysterie rond de dood van een Italiaanse student in Kairo.

De ambassadeur moet terugkomen voor een “urgente evaluatie” om te kijken welke stappen er zijn gemaakt, zo meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De marteling en dood van de 28-jarige Giulio Regeni in Kairo leidt tot groeiende spanningen tussen Italië en Egypte.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken dreigde dinsdag al met sancties als Kairo informatie over de dood van Regeni blijft verdraaien of verzwijgen. De student verdween op 25 januari in Kairo. Een week later werd zijn lichaam gevonden, met tekenen van marteling.

Ander verhaal

Volgens mensenrechtenorganisaties wijst alles erop dat Regeni is ontvoerd en gemarteld door de Egyptische politie – zoals met enige regelmaat gebeurt. Vorige week beweerde Egypte dat Regeni was ontvoerd door misdadigers verkleed als agenten. In een vuurgevecht met de politie zouden de vier leden van deze bende zijn gedood.