IJsland demonstreert door na Panama Papers

IJsland is het enige land waar de Panama Papers al leiden tot volkswoede. Ook gisteren werd weer betoogd.

Demonstranten in Reykjavik, donderdag bij residentie president.
Demonstranten in Reykjavik, donderdag bij residentie president. Foto David Keyton/AP

De protesten in IJsland tegen de regering zijn ook donderdagavond weer doorgegaan. De demonstranten in de hoofdstad Reykjavik nemen geen genoegen met het aftreden van de premier, dat de regeringscoalitie woensdag aankondigde. Een partijgenoot van de premier nam donderdag zijn functie over. De coalitie beloofde verder nieuwe verkiezingen in het najaar om tegemoet te komen aan de eisen van de betogers.

Dat lijkt niet genoeg. De betogers, toeterend en op pannetjes slaand, eisen nu het aftreden van de hele regering, en verkiezingen die voor de zomer moeten plaatsvinden. De oppositiepartijen dienen een motie van wantrouwen in. Het lijkt donderdagavond net zo druk als bij de betoging van een dag eerder, waar enkele duizenden mensen op af kwamen, maar er zijn geen officiële cijfers.

Naast de ex-premier heeft ook de minister van Financiën een holding in een belastingparadijs. Ook diverse partijgenoten van de regerende partijen worden genoemd in de zogeheten Panama Papers, een groot datalek over internationale financiële constructies van beroemdheden en hoge politici. Donderdagavond gaf ook de Britse premier Cameron in een interview met The Guardian toe dat hij heeft geprofiteerd van een offshore-fonds in bezit van zijn vader.

Maar IJsland is vooralsnog het enige land waar de onthullingen hebben geleid tot volkswoede.

„De regering bestaat uit psychopaten, ze zien gewoon niet in dat het fout is om je geld te verstoppen in belastingparadijzen”, zegt Hjorlifur Stefansson, een architect die mee demonstreert. „Ze moeten nu allemaal opstappen.”

De regering heeft nog niet gereageerd op de nieuwe protesten. „Maar het maakt eigenlijk niet uit wat ze doet”, zegt Gudrun Erlingsdottir, een verpleegster die protesteert. „Zolang die blijft zitten, blijven wij komen.”