Terreurverdachte Mohamed Abrini opgepakt

Hij werd samen met twee anderen gearresteerd in het Brusselse Anderlecht. Ook in de Brusselse gemeente Laken werden twee terreurverdachten gearresteerd.

De Belgische politie arresteert een van de terrorismeverdachten in Anderlecht.
De Belgische politie arresteert een van de terrorismeverdachten in Anderlecht. Foto: Reuters

Mohamed Abrini, handlanger van Salah Abdeslam die twee weken geleden al werd opgepakt, is vrijdagochtend samen met twee anderen gearresteerd in het Brusselse Anderlecht. Dat heeft het Belgische federaal parket vrijdagavond in een persconferentie bevestigd. Een vierde verdachte, Osama K., werd in de Brusselse gemeente Laken samen met verdachte nummer vijf, Hervé B. M., aangehouden.

Van de 31-jarige Abrini werden vingerafdrukken en DNA aangetroffen in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs, net als in appartementen in Schaarbeek en Vorst. Ook is bekend dat hij samen met Abdeslam een studio huurde in Alfortville nabij Parijs waar de zelfmoordterroristen van Bataclan overnachtten. Bovendien werd Abrini samen met Abdeslam gefilmd bij een tankstation in Noord-Frankrijk twee dagen voor de aanslagen in Parijs.

Momenteel wordt onderzocht of Abrini de ‘man met het hoedje’ is. Belgische media suggereerden eerder op de dag dat Abrini de man is met de hoed die op bewakingsbeelden op vliegveld Zaventem te zien is.

De rol van Osama K.

Ook wordt onderzocht of de 28-jarige Osama K. aanwezig was bij de aanslagen in metrostation Maalbeek. Hij zou de man zijn die kort voor de aanslagen in Brussel contact had met Khalid El Bakraoui, de terrorist die zich opblies in het metrostation. Hij werd ook gefilmd in een winkelcentrum, waar hij de sporttassen kocht die later bij de terreuractie in Maalbeek werden gebruikt.

Verder is duidelijk dat hij op 3 oktober 2015 door Salah Abdeslam werd opgehaald in Ulm, Duitsland, en naar België werd gebracht. Osama K. werd nog niet eerder in het onderzoek vermeld, maar hij lijkt de Zweedse jihadist te zijn die vorig jaar foto’s van zichzelf in Syrië op Facebook heeft gezet. Volgens het parket gebruikte Osama K. de schuilnaam Naïm al-Hamed. Hij kwam met een vals Syrisch paspoort via Griekenland Europa binnen en bereikte zo België.

Mohamed Abrini werd vrijdag gearresteerd in Anderlecht, Brussel.

Mohamed Abrini werd vrijdag gearresteerd in Anderlecht, Brussel. Foto: Reuters

Via Twitter feliciteerde het Belgische koningshuis alle mensen die de arrestaties mogelijk maakten:

Twitter avatar MonarchieBe Belgian Royal Palace Proficiat en dank aan allen die toegelaten hebben twee vermoedelijke terroristen te vatten.

Jeugdvriend Salah Abdeslam

Dit schreef NRC-correspondent Peter Vermaas eerder over Mohamed Abrini:

Mohamed Abrini (31) is een jeugdvriend van Salah en zijn in Parijs omgekomen broer Brahim Abdeslam. Hij werd voor het laatst gezien in Molenbeek op de avond van de Parijse aanslagen, maar was twee dagen eerder nog gezien in gezelschap van Abdeslam even ten noorden van Parijs toen de twee, volgens Franse media, op zoek waren naar schuilplaatsen.

De dag vóór de aanslagen zat hij in een van de drie auto’s die de commando’s naar Parijs bracht, maar hij zou de volgende ochtend naar België zijn teruggekeerd. Hij werd in 2006 en 2010 voor een reeks inbraken veroordeeld en zou in 2015 volgens de Belgische inlichtingendiensten kort in Syrië zijn geweest. Zijn jongere broer Souleymane kwam daar als jihadist om het leven.