Grote vechtpartij tussen motorbendes in R’dam

De politie heeft donderdagavond 23 mensen gearresteerd.

Gevecht bij Blijdorp
Gevecht bij Blijdorp

Een confrontatie tussen rivaliserende motorbendes in Rotterdam is gisteravond uitgelopen op een massale vecht- en schietpartij. Ongeveer dertig motorclubleden, in ieder geval van de Hells Angels en Mongols, gingen elkaar te lijf in en om het Van der Valk-hotel aan de Energieweg. Minstens één iemand raakte gewond.

De politie vermoedt dat de bendeleden in het hotel met elkaar hadden afgesproken. Vrijwel meteen ontstond een knokpartij in de bar van het hotel, die grenst aan de lobby en het restaurant. Hotel- en restaurantgasten zochten dekking of vluchtten naar een fitnesscentrum in de buurt. Geen van hen raakte gewond.

De politie kreeg de melding van de vechtpartij omstreeks 20.30 uur. Toen de agenten arriveerden, sloegen de vechters op de vlucht. Sommigen vluchtten in hotelkamers, het dak op of naar een nabijgelegen park. De politie wist 23 mensen te arresteren, zij zaten vrijdagochtend nog vast. De hele nacht is onderzoek gedaan en op de oprijlaan van het hotel is „een groot aantal kogelhulzen gevonden”, aldus de politie. Een vuurwapen en een mes zijn in beslag genomen.

Voor zover bekend hebben de hotelgasten de nacht ‘gewoon’ in het hotel doorgebracht, nadat een arrestatieteam elke kamer had gecontroleerd. De politie trof een bendelid aan met een flinke beenwond, die niet direct het gevolg leek van een kogel.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kondigde aan dat hij vragen gaat stellen over de aanpak van motorbendes. Hij noemt de knokpartij „schokkend”. „Er zijn meer dan twintig schoten gelost in een omgeving waar mensen zaten te eten. Dat is onacceptabel”. Wat Marcouch betreft, maakt het OM weer werk van het verbieden van deze motorbendes. „We kunnen niet langer volhouden dat de misdrijven alleen aan individuele leden te koppelen zijn, de criminaliteit zit wel degelijk verweven in de bende.” „Elders zijn ze (motorclubs, red.) verboden. Wanneer pakt NL eens door?”, twitterde Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) vrijdagochtend.

Of dit gaat om een ruzie tussen lokale leden van de motorbendes, kan de politie nog niet zeggen. De Mongols zijn volgens de politie in ieder geval niet per se in Rotterdam actief. „Ging de ruzie om territorium, drugs of misschien een meisje, het is allemaal nog onderdeel van het onderzoek”, aldus een woordvoerder.

Het loopt vaker uit op confrontaties tussen de leden van de Mongols en de Hells Angels. Met name in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot grote vechtpartijen tussen de bendes. De motorclub Mongols, van oorsprong uit Californië, streek in 2014 in Nederland neer. De tak is vermoedelijk opgezet door Mongols uit Duitsland. De club wordt gezien als een van meest gewelddadige motorclubs ter wereld.