Eerste aanrandingsverdachte Keulen voor de rechter

Het gaat om een 26-jarige Algerijn die ervan wordt beticht een vrouw te hebben bestolen en op meerdere plekken te hebben betast.

Het treinstation in Keulen. Foto Markus Boehm / AFP

Op 22 april komt de eerste verdachte van de massa-aanranding in Keulen voor de rechter. Dat heeft de Keulse rechtbank aan NRC laten weten. Het gaat om een 26-jarige Algerijn die ervan wordt beticht een vrouw te hebben bestolen en op meerdere plekken te hebben betast. Ook zou hij haar met negen andere mannen hebben omsingeld.

Volgens de Keulse hoofdaanklager Ulrich Bremer hebben sinds nieuwjaarsnacht 1157 vrouwen aangifte gedaan. In 489 gevallen gaat het om seksuele delicten: belediging, aanranding en, in twee gevallen, verkrachting. Twaalf mannen zitten voor zo’n soort delict vast.

Er zijn volgens Bremer 130 mannen in beeld. 39 van hen komen uit Algerije, 42 uit Marokko, 9 uit Syrië en 17 uit Irak. Van die 130 zijn 59 asielzoeker en 18 illegaal. Bremer:

„Of het om vluchtelingen gaat kan ik niet zeggen. In Duitsland is dat een politiek beladen term.”

Bremer is „niet ontevreden” over het onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen. Wel verloopt het onderzoek naar de seksuele zaken volgens hem veel trager dan dat naar de niet-seksuele zaken. Eind februari werden de eerste verdachten van beroving al veroordeeld.

„Gestolen telefoons kun je traceren via serienummers. Vaak worden ze verkocht. Van de mannen die seksuele delicten pleegden, bestaat meestal geen goed videomateriaal.” Zelfs de super recognizer van Scotland Yard die door de Duitse politie werd ingevlogen, kon daar volgens Bremer niets aan veranderen.