ABN Amro-topman Zalm: negatieve spaarrente zeker mogelijk

Het is mogelijk dat mensen straks moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten, als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten de rente in de eurozone nog verder te verlagen. Dat stelt ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

Hij waarschuwde donderdag voor de maatschappelijke gevolgen van zo’n negatieve spaarrente. De voormalig minister van Financiën (VVD) vreest dat mensen meer contant geld in huis gaan bewaren, met het risico op meer inbraken. Of er daadwerkelijk een negatieve spaarrente komt, valt overigens nog te bezien. Daar durfde Zalm geen concrete voorspellingen over te doen. De bankbestuurder heeft goede hoop dat de ECB de rente vorige maand voorlopig voor het laatst heeft verlaagd.

Zalm heeft al langer kritiek op het rentebeleid van de ECB. Die houdt de rente al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel. Volgens Zalm hebben de maatregelen een averechts effect. (ANP)