Dizzy is nieuw leven ingeblazen

Er wordt letterlijk weer leven geblazen in Dizzy, het illustere jazzcafé op de ‘s-Gravendijkwal. Vorige week heropende de bruine kroeg annex concertpodium onder de nieuwe eigenaar Mustafa Cingöz, die er meteen vijf optredens per week is gaan programmeren. Live-jazz voert in het Dizzy opnieuw als vanouds de boventoon, maar op zondagen staat er kamermuziek op de agenda en eens per maand kan er daarnaast naar poëzie worden geluisterd.

Dizzy was de afgelopen jaren onder verschillende horecabazen vaker ‘tijdelijk gesloten’ dan dat er volk over de vloer was. ‘Welke idioot koopt nou zo'n zaak nog?’, hoorde Cingöz vanuit de branche dan ook toen hij vernam dat Dizzy te koop stond en onmiddellijk toehapte. „Ik heb altijd al zoiets als dit gewild”, verklaart de elf jaar geleden naar Rotterdam gekomen Turk. „En stinkend rijk hoef ik er niet van te worden, het gaat er mij om dat ik iets kan betekenen voor de diversiteit van de Rotterdamse cultuur.”

„Wij Turken wonen nu al vijftig jaar tussen de Nederlanders, maar we zijn er onderling nog steeds niet in geslaagd werkelijk contact te maken. Er is ook veel geld verdiend door migranten hier, maar we hebben het niet echt terug in ons nieuwe thuisland geïnvesteerd. Met Dizzy doe ik dat wel. Noem het maar mijn eigen goede doel. Een droom waarmaken.”

Cingöz hoopt op ‘interculturele ontmoetingen’ op het podium van Dizzy, maar benadrukt dat er geen wereldmuziek wordt geprogrammeerd. „Het is mij om de pure jazz te doen, uit welke cultuur de artiesten afkomstig zijn, is verder niet van belang. We hebben al Turken, Grieken en ook een Marokkaanse band uit Amsterdam hier gehad, maar wat ze allemaal verbindt is dat ze jazz spelen.”

Behalve met live-muziek wil Dizzy zich ook weer nadrukkelijk als betaalbaar eetcafé op de kaart zetten; net als in de jaren tachtig toen het een van de populairste zaken van Rotterdam was. Behalve hamburgers en gehaktballen worden er mede daarom voortaan ook mediterraanse gerechten geserveerd uit De Olijventuin, het restaurant bij de Lage Erfbrug dat eveneens door Cingöz wordt gerund. Afgezien van de maandagen kunnen eters er zes dagen in de week van twaalf uur ‘s middags tot half 2 ‘s nachts terecht.