Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met de recensies van ‘En liefde in mindere mate’ van Doeschka Meijsing, ‘Engels voor leugens’, ‘De zevende dag’ van Yu Hua, ‘Moeders zondag’ van Graham Swift, ‘Zo zag de waarheid er op donderdag ui’ en ‘Frederick the Great’ van Tim Blanning.

 • ●●●●

  Doeschka Meijsing: : En liefde in mindere mate

  doeschka

  Uit de dagboeknotities die de ironische, erudiete en roes-zoekende Meijsing tussen 1961 en 1987 bijhield is nu een selectie verschenen. Die heeft de trekken van een cultuurgeschiedenis en biedt voer voor biografen. Lees de recensie.

  Bezorgd door Ben Peperkamp en Annette Portegies. De Arbeiderspers, 744 blz. € 29,99. Verschijnt 12 april.

 • Laurent Binet: De zevende functie van taal

  laurent

  In zijn nieuwe roman drijft de auteur van HhhH de spot met de grote Franse filosofen. ‘Foucault masturbeerde voor een poster van Mick Jagger.’ Lees het interview.

  Vertaald door Liesbeth van Nes, Meulenhoff, 440 blz. € 24,99. Laurent Binet treedt op 23 april op op het Internationaal Literatuurfestival in Utrecht. Zie www.ilfu.nl

 • ●●●●

  Bertram Koeleman: Engels voor leugens

  bertram

  In verhalen die zowel griezelig, alledaags als gothic kunnen zijn, vertoont Bertram Koeleman een grote stilistische beheerstheid. Eerst krabt hij de beschaving weg en toont hij de gekte, om die vervolgens te beteugelen. Lees de recensie.

  Atlas Contact, 203 blz. € 19,99

 • ●●●●

  Geert van der Kolk: De oogst is voorbij

  geert

  Geert van der Kolk behoort tot het reislustige type. Zijn vorige boeken speelden zich af in de Dominicaanse Republiek, in Oost-Europa en Latijns-Amerika. Voor zijn nieuwe roman deed hij inspiratie op in Oost-Afrika. Lees de recensie.

  Atlas Contact, 203 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Peter Swanson: Een verdiende dood

  peter

  In Een verdiende dood helpen twee fatalen vijf banalen naar de verdoemenis. Het boek is een openlijke hommage aan het door Hitchcock verfilmde Strangers on a train van Patricia Highsmith. Lees de recensie.

  Vert. Guus Houtzager. Cargo, 368 blz. € 19,90

 • Ernst Timmer: De val van mijn moeder

  ernst

  De dood was altijd een mysterie. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer boeken waarin lichamelijke aftakeling op de voet wordt gevolgd. De vraag is: blijft er nog genoeg over voor de verbeelding van de dood? Lees het artikel.

  Prometheus, 224 blz. € 18,95

 • ●●●●●

  Yu Hua: De zevende dag

  yu

  Net als in zijn vorige romans klaagt deze Chinese schrijver de morele ontwrichting en hypocrisie in de samenleving aan. Nu op boeddhistische wijze, als een dode man nogmaals zijn leven doorloopt. Lees de recensie.

  Vert. Jan De Meyer. De Geus, 283 blz. € 21,95

 • ●●●●●

  Nicola Lagioia: De wreedheid/strong>

  nicola

  Sla tweederde van De wreedheid over. Blader naar het derde deel, en lees het een sterke kleine roman. Een literaire veldtocht tegen het morele verval van Italië, met in het vaandel deze treurzin: ‘Wat was de schepping mooi en dom.’ Lees de recensie.

  Vert. Els van der Pluijm. De Bezige Bij, 461 blz. € 24,90

 • ●●●●

  Graham Swift: Moeders zondag

  graham

  In deze gave roman laat de Brit Swift een schrijfster terugkijken op haar jonge leven als dienstmeisje en op een onmogelijke liefde. Eén scène is van bijna mythische proporties. Lees de recensie.

  Vert. Irving Pardoen, Hollands Diep, 159 blz. € 17,50

 • ●●●●●

  Max Porter: Verdriet is het ding met veren

  max

  Wat een prachtig, bijzonder boekje is Verdriet is het ding met veren. Het is met niets te vergelijken. Een driedelige novelle in prozagedichten, korte fabels, hier en daar een toneelstukje, over een gezin waarin de moeder overleden is. Lees de recensie.

  Vert. Saskia van der Lingen. De Bezige Bij, 121 blz. € 14,90

 • ●●●●●

  Sarah Rijziger: Bommen op Jemen

  sarah

  Als Allah het wil, overkomt ons niets, dachten de inwoners van het Jemenitische Sana’a. Maar Allah wilde niet: de Saoediërs en hun bondgenoten schieten erop los. Verslag van de oorlog van binnenin. Lees de recensie.

  Amsterdam University Press, 203 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Victor Klemperer: Zo zag de waarheid er op donderdag uit

  victor

  In dit dagboek schetst de scherpzinnige chroniqueur van de Duitse geschiedenis Victor Klemperer (1875-1955) hoe tijdens de radenrepubliek in München in 1919 de basis werd gelegd voor Hitler. Lees de recensie.

  Met een voorwoord van Christopher Clark. Vert. Wil Hansen. Atlas Contact, 256 blz. € 27,99

 • ●●●●

  Jeroen Goudeau: Denken in steen, bouwen op papier

  jeroen

  Menigmaal worden architecten niet bekend door hun gebouwen maar door hun boeken. Architectuurboeken vormen een parallel universum met de echt gebouwde architectuur. Lees de recensie.

  Van Tilt/NKS, 222 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter: De Koude Kermis van KPN

  patrick

  In De Koude Kermis van KPN vertellen Patrick Bernhart (strategisch adviseur) en Jan Maarten Slagter (hoogleraar Nyenrode) het verhaal van het staatsbedrijf, dat eerst zelfstandig werd. Het is een in volle vaart geschreven relaas van een rit in een achtbaan. Lees de recensie.

  Prometheus, 328 blz. € 24,95

 • ●●●●●

  Tim Blanning: Frederick the Great

  frederick

  De Britse historicus Tim Blanning schreef een wervelende biografie van de grote Pruisenkoning. Van diens reputatie als voorman van Hitler blijft niets overeind. Lees de recensie.

  Penguin, 648 blz. € 29,90