Dit lege vliegtuig voelde plots heel surrealistisch

Foto: Rogier Reker

Rogier Reker wint de publieksprijs van maart in de NRC Fotowedstrijd. Zijn inzending van een lege Cabine Boeing 787 Dreamliner voor het maandthema vervoer kreeg 953 stemmen.

“Eigenlijk ben ik heel erg op mensen gericht”, zegt Reker (42, Haarlem). “Ik ga vaak de straat op om met een behoorlijke telelens mooie, kleine interacties te fotograferen. Met een tekstje erbij zet ik ze op Facebook, Instagram en Twitter. My Pics of People, heet het project.

Ook in een vliegtuig kijk ik graag naar medereizigers. De kist staat voor mij symbool voor verhalen, die men gaat ontdekken of net beleefd heeft. Je voelt altijd iets van spanning en enthousiasme in de lucht hangen.

In dit lege vliegtuig was die energie helemaal weg. Dat voelde plots heel surrealistisch. Het klopte niet. Ik werk bij de Social Media afdeling van KLM, maar had nog nooit helemaal alleen in een vliegtuig gestaan. Een vliegtuig moet zoveel mogelijk vliegen. Het staat enkel in de hangaar voor onderhoud en schoonmaak volgens een ontzettend strakke planning. Ik had echt geluk dat er twee minuten niemand rondliep.

Lijnenspel

Ik kon nu keurig in het midden gaan staan om het lijnenspel vast te leggen. De combinatie van de ronde lijnen van de ramen, de bagagebakken en het plafond tegenover de strakke lijnen van de stoelen vind ik mooi. Dit is een van de nieuwste vliegtuigen, maar het interieur voelt ook een beetje retro. Het heeft iets van hoe we in de jaren zeventig dachten over de toekomst, zoals in Star Trek en Star Wars.

Net hiervoor hadden we in de cabine met drie collega’s elkaar gefotografeerd voor een blog over oorpijn aan boord. Deze foto heb ik nog snel met dezelfde portretlens gemaakt. Later heb ik de kleur er uitgehaald. Ik fotografeer meestal zwart-wit. Dat maakt een beeld vaak een stuk krachtiger. Kleur leidt af. Ik heb net zelfs een Holi-kleurenfestival volledig in zwart-wit gefotografeerd. Op die foto’s gaat het trouwens ook gewoon weer om de mensen.

Het thema van de NRC Fotowedstrijd in april is architectuur. Inzenden kan nog tot en met 29 april 17.00 uur, op foto.nrc.nl.