Directeur Clement WPG Uitgevers vertrekt

Na vertrek directeuren Pröpper en Schroën bij Bezige Bij en reorganisatie VN, nu vertrek Clement. ‘Van onrust is geen sprake, ’ zegt hij.

Directeur van mediagroep met Bezige Bij, Voetbal International Koen Clement: terug naar België
Directeur van mediagroep met Bezige Bij, Voetbal International Koen Clement: terug naar België Foto: Merlijn Doomernik

Algemeen directeur Koen Clement (51) vertrekt bij WPG Uitgevers. Dit maakte het mediabedrijf donderdagmiddag in een persbericht bekend. Familiaire omstandigheden zijn aanleiding voor het vertrek: Clement wil met zijn gezin terug verhuizen naar België. Hij blijft aan tot er een opvolger gevonden is, naar verwachting voor het eind van de zomer. Gesprekken over de opvolging zijn al enige tijd gaande.

Onder WPG Uitgevers (480 medewerkers en een omzet in 2014 van 169 miljoen euro) vallen onder meer de uitgeverijen De Bezige Bij, Bruna en Zwijsen, en de tijdschriften Vrij Nederland, Voetbal International en Happinez.

Het nieuws van zijn vertrek zorgt volgens Clement niet tot onrust binnen WPG. „Ik had het intern al eerder aangekondigd.” De aankondiging volgt echter twee weken op het bericht dat Henk Pröpper, directeur-uitgever van De Bezige Bij, met ziekteverlof is. Hij wordt voorlopig vervangen door Johan de Koning, directeur-uitgever van A.W. Bruna. Bij De Bezige Bij, waar onlangs commercieel directeur Anne Schroën vertrok, loopt momenteel een kleine reorganisatie. Ook de reorganisatie bij Vrij Nederland is nog niet rond.

Clement trad aan in 2008, na twintig jaar voor de Vlaamse krantenuitgever De Persgroep gewerkt te hebben. Bij WPG zorgde hij in 2010 voor de overname van de uitgeverijen Standaard en A.W. Bruna. Rond die tijd sloeg de economische crisis toe in het boekenvak. De afgelopen jaren stonden in het teken van vele ingrepen om het concern financieel weer gezond te maken. Een reorganisatie kostte 130 banen. Het concern verkocht zijn historische panden in Amsterdam en verhuisde naar een huurpand buiten de grachtengordel. Tijdschrift Opzij werd verkocht, evenals de literaire uitgeverijen Querido, Nijgh & van Ditmar, Athenaeum Polak & Van Gennep en De Arbeiderspers, en non-fictie-uitgeverij Balans. De Bezige Bij Antwerpen werd ingelijfd bij De Bezige Bij in Amsterdam.

Daarnaast is het lot van de papieren variant van Vrij Nederland als weekblad nog niet helemaal duidelijk. Eind 2014 waren de schulden van WPG afgelost. Clement laat naar eigen zeggen een financieel gezond bedrijf achter. „Afgelopen jaar hebben we een nettowinst gemaakt van 9 procent.”

Alvast terugkijkend op zijn periode als algemeen directeur is Clement tevreden over de overgang die is gemaakt van traditioneel uitgeefbedrijf naar een mediabedrijf. „Er zijn interessante ontwikkelingen geweest. Binnen de educatieve tak zijn we bijvoorbeeld van klassieke studieboeken overgegaan op de ontwikkeling van software. Ik ben trots op de invoering van de zogeheten domeinen, waarin tijdschriften, boeken en andere mediavormen samenwerken. Verder is er de internationale lancering van het mindstyle-tijdschrift Happinez in Australië en de Verenigde Staten.”

Femke Halsema, voorzitter van de Raad van Commissarissen van WPG, prijst Clement in een persbericht om de veranderingen die onder zijn directeurschap hebben plaatsgevonden. „Hij was voor WPG de ideale moderne ondernemer die inspeelt op een moeilijke markt en tegelijkertijd begrijpt welke culturele waarden daarbij moeten worden verdedigd. Onder zijn leiding heeft WPG in financiële prestaties een aantal van haar beste jaren gekend. De laatste jaren, toen de markt voor boeken en tijdschriften onder druk kwam te staan, heeft hij WPG vaardig door een moeilijke reorganisatie geloodst. Aan hem danken we dat het gemoderniseerde bedrijf nu op volle kracht aan een nieuwe fase is begonnen.”

Clement kwam begin dit jaar ver in de race om de nieuwe topman te worden bij de Vlaamse omroep VRT, maar kreeg de plek uiteindelijk niet. Wat hij in België gaat doen, is nog onduidelijk. ‘Professioneel heb ik geen plan B’, schrijft hij in een memo aan de medewerkers.