Stadse vogel slimmer dan plattelandsneef

Over heel de wereld passen vogels zich aan het moderne stadsleven aan. Hoever gaan ze daarin? Canadese onderzoekers stelden in het wild gevangen Barbadosdikbekjes (Loxigilla barbadensis) op de proef. Die zangvogels van het Caraïbische eiland zijn in de stad opportunistische, doortastende en vernieuwende voedselzoekers – ze hebben iets van een huismus, maar dan met ADHD en spierversterkers.

De stadse vogels werden bij kennis- en inzichtproeven tegen elkaar uitgespeeld tegen hun soortgenoten van natuur en platteland. Het verschil blijkt groot. De stadsvogels zijn veel handiger in het oplossen van nieuwe problemen, zoals het via schuiven of laadjes verstopt voedsel toegankelijk maken. Ze zijn ook brutaler en sneller, noem het streetwise.

Ondertussen investeren ze vanwege hun in potentie ongezondere leefwijze meer in hun afweersysteem, dat degelijker is. De zangkwaliteit is niet vergeleken, dus we weten niet of de stedelingen ook nog eens beter gebekt zijn. De plattelandsvogels zijn wel even nieuwsgierig, zij het met minder inzicht. Bij standaard-leerproeven, zoals dat naar kleuronderscheid, doen ze het niet slecht. Ze steken vooral af door hun conservatisme en gebrek aan gedragsvernieuwing. Een cultuurverschil of een snel ontstaan genetisch verschil? Voor dat onderscheid is het te vroeg. (Behavioral Ecology, maart).