Demonstraties extreemrechts op zondag in Brussel verboden

De afgelopen weken zorgden demonstraties van extreemrechts, of aankondigingen daarvan, al voor veel onrust in Brussel.

Foto Yves Herman / Reuters
Foto Yves Herman / Reuters De ME tegenover extreemrechtse betogers op het Beursplein op 27 maart.

De extreemrechtse groepen Nation en Vlaanderen Identitair mogen zondag 10 april niet demonstreren in Brussel. Dat heeft het gemeentebestuur van Brussel vrijdag bekendgemaakt, zo schrijft De Standaard.

De twee groepen wilden demonstreren tegen burgemeester Yvan Majeur. Maar mede na overleg met de politie en een donderdag verschenen rapport van OCAD, de coördinerende Belgische instantie voor inlichtingendiensten, is besloten geen toestemming voor de demonstraties te verlenen.

Ook een demonstratie op zaterdag van een groep die zichzelf anarchistisch noemt, is verboden. Zij wilden op de Stalingradlaan demonstreren tegen “de militarisering van onze levens in Brussel”, aldus De Standaard. Er is volgens de autoriteiten geen toestemming voor de demonstratie gevraagd. Wel herdenken verschillende islamitische organisaties op zaterdag om 14.30 uur bij metrostration Maalbeek de slachtoffers van de aanslagen.

De extreemrechtse groepen zeggen in De Standaard het verbod wellicht naast zich neer te leggen. Een woordvoerder van Nation zegt:

“Verbod of niet: Rob Verreycken van Vlaanderen Identitair is niet snel onder de indruk van de autoriteiten, dus we zullen alleszins íéts ondernemen.”

Waterkanonnen en aanhoudingen

De afgelopen weken hebben demonstraties van extreemrechtse groepen, of aankondigingen daarvan, meerdere malen voor onrust gezorgd in Brussel. Op 27 maart verstoorden honderden extreemrechtse aanhangers van voetbalclub Anderlecht een demonstratie op het Beursplein. Zij moesten uiteindelijk met waterkanonnen verdreven worden.

Een week later wilde de extreemrechtse groep Génération Identitaire een demonstratie houden in Molenbeek tegen “de islamisten”. Ook die demonstratie werd verboden en de club riep zijn aanhangers op niet naar Molenbeek te gaan. Toch worden zeven extreemrechtse militanten opgepakt. In hun auto werd pepperspray aangetroffen.

Ook linkse demonstranten die een tegendemonstratie wilden houden op het Beursplein werden aangehouden. Alle demonstraties waren verboden. Door de gespannen situatie die er toch in Molenbeek ontstond, werd een vrouw aangereden door een Audi waarvan de bestuurder de politie negeerde. De vrouw werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.