Delta staat aan alle kanten onder druk

Energie Het Zeeuwseenergiebedrijf leed in 2015 een fors verlies. Bij de aangekondigde reorganisatie gaan mogelijk 200 banen verloren.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wordt door veel plagen geteisterd, maar de lage stroomprijs is toch wel de grootste. In een jaar tijd zag interim-topman Frank Verhagen de prijs voor een megawattuur (MWh) wegzakken van 42 naar 26 euro.

De gascentrales van Delta en de kerncentrale in Borssele kunnen voor die prijs niet produceren, stelde Verhagen donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Alleen al de kerncentrale kost handenvol geld. Verhagen: „Iedere euro verschil scheelt Borssele 4 miljoen aan inkomsten”.

Delta moet daarom toeleggen op de contracten die het in het verleden met afnemers heeft gesloten. Reden waarom het bedrijf het afgelopen jaar een voorziening van 154 miljoen euro heeft moeten treffen.

De kerncentrale in Borssele.Foto Flip Franssen

Bij een omzet van bijna 1,3 miljard euro leed Delta in 2015 een verlies van 111 miljoen euro; zonder de voorziening zou er een winst van 44 miljoen euro zijn geweest. De schuldpositie die met de verkoop van het afvalbedrijf Indaver en het windpark Kreekraksluis halverwege 2015 tot bijna nul was teruggebracht, liep daardoor weer fors op.

Het Zeeuwse energiebedrijf heeft een tumultueus jaar achter de rug en de zorgen zijn nog niet voorbij. De strijd tegen de splitsingswet werd verloren. Op 1 juli 2017 moet Delta zijn gas- en elektriciteitsnetwerk, waaruit het gereguleerde inkomsten beurt, hebben afgesplitst. Daarnaast moest topman Arnoud Kamerbeek opstappen na een geschil om zijn salarisverhoging. Financieel topman Verhagen die Kamerbeek voorlopig vervangt, heeft het personeel van Delta donderdag in een videoboodschap laten weten dat er een reorganisatie aankomt, waarbij minimaal 100 maar eerder 200 banen van de 1.600 verloren zullen gaan.

Delta produceert en levert behalve elektriciteit en gas ook water, internetverbindingen en telefonie. De aandeelhouders, de provincie en gemeenten hechten vooral belang aan hun dividend – ook dit jaar weer 15 miljoen euro– én het behoud van werkgelegenheid in de provincie.

Verhagen stelt dat hij met de verkoop van één of meer onderdelen de financiën op orde kan houden tot de stroomprijzen aantrekken. Hij gaat ervan uit dat dat over een jaar of drie weer het geval zal zijn. Eind april wordt duidelijk wat de toekomst wordt: verkoop of herkapitalisatie van onderdelen, of een combinatie daarvan. Herkapitalisatie zou nieuwe leningen betekenen waar de aandeelhouders garant voor zouden moeten staan.

En dan is er nog de levensgrote vraag: wat te doen met de kerncentrale? Die kan niet zomaar verkocht worden aan een bieder uit het buitenland. Maar de overheid wil de centrale ook niet onder haar hoede nemen. Volgens Verhagen is Den Haag echter wel betrokken bij het overleg over de toekomst van de centrale. Eind april wordt daarover meer bekend.