Delta staat aan alle kanten onder druk

Het Zeeuwse energiebedrijf leed in 2015 een fors verlies. Bij de aangekondigde reorganisatie gaan honderden banen verloren.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wordt door veel plagen geteisterd, maar de lage stroomprijs van dit moment is toch wel de grootste. In een jaar tijd zag interim-topman Frank Verhagen de prijs voor een megawattuur (MWh) op de elektriciteitsbeurs wegzakken van 42 naar 26 euro.

Voor die prijs kunnen de gascentrales van Delta en de kerncentrale in Borssele niet produceren. Delta moet toeleggen op de contracten die het in het verleden met afnemers heeft gesloten. Reden waarom het bedrijf het afgelopen jaar een voorziening heeft moeten treffen van 154 miljoen euro.

Bij een omzet van bijna 1,3 miljard euro leed het bedrijf in 2015 een verlies van 111 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die donderdag bekend werden. De schuldpositie die met de verkoop van het afvalbedrijf Indaver en het windpark Kreekraksluis halverwege 2015 tot bijna nul was teruggebracht, liep daardoor weer fors op.

Delta heeft een tumultueus jaar achter de rug en de ellende is nog niet voorbij. De strijd tegen de splitsingswet die tot in de Eerste Kamer werd gevoerd, werd verloren. Op 1 juli 2017 moet Delta zijn gas- en elektriciteitsnetwerk, waaruit het gereguleerde inkomsten beurt, hebben afgesplitst. Daarnaast moest topman Arnoud Kamerbeek opstappen na een geschil om zijn salarisverhoging. Financieel topman Verhagen heeft het personeel van Delta donderdag in een videoboodschap laten weten dat er een reorganisatie aankomt waarbij minimaal 100 maar eerder 200 banen verloren zullen gaan. Er werken 1.600 mensen.

Na overleg met de aandeelhouders (de provincie en gemeenten) wordt eind april bekend wat het wordt: verkoop van bedrijfsonderdelen, of juist verzelfstandiging en herkapitalisatie van die onderdelen. De aandeelhouders willen dat laatste om de werkgelegenheid te beschermen.

En dan is er nog de levensgrote vraag: wat te doen met de kerncentrale? Die kan niet zomaar verkocht worden aan een bieder uit het buitenland. Maar de overheid wil de centrale ook niet onder haar hoede nemen. Volgens Verhagen is Den Haag echter wel betrokken bij het overleg over de toekomst van de centrale. Eind april wordt daarover meer bekend.