Regering van Aung San Suu Kyi wil resterende politieke gevangenen vrijlaten

De nieuwe Birmese regering, die wordt gedomineerd door Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, wil alle nog resterende politieke gevangenen zo snel mogelijk vrijlaten. Dit heeft de regering kort na het eerste kabinetsberaad bekendgemaakt op een Facebook-pagina van de nieuwe president, Htin Kyaw.

Htin Kyaw werd door Suu Kyi naar voren geschoven omdat de nog door het vorige militaire bewind opgestelde grondwet haarzelf niet toestaat staatshoofd te worden, omdat haar kinderen de Britse nationaliteit hebben. In werkelijkheid is Suu Kyi de centrale figuur in de eerste, democratisch gekozen regering in vijftig jaar.

De vrijlating van de politieke gevangenen zou binnen twee weken haar beslag kunnen krijgen. Ook Suu Kyi, leider van de Nationale Liga voor Democratie, stond ten tijde van het militaire bewind jarenlang onder huisarrest.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel politieke gevangenen Birma precies heeft. Er zit nog een honderdtal veroordeelden gevangen, terwijl nog eens vierhonderd anderen op een proces wachten. Ook de vorige, nog door (ex-)militairen overheerste regering had in het kader van haar hervormingsbeleid al veel gevangenen vrijgelaten. De vraag is nu vooral of ook leden van etnische minderheden die zich hebben verzet tegen het militaire bewind onder de voorgenomen amnestie vallen. (AP, BBC)