‘Nog maanden voordat kabinet beslissing neemt over associatieverdrag’

Rutte staat pers te woord na ministerraad.
Rutte staat pers te woord na ministerraad. Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

Het gaat maanden duren voor het kabinet beslist of het associatieverdrag met Oekraïne van tafel moet of, ondanks de negatieve uitslag van het referendum, toch wordt geratificeerd. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. „Die op zichzelf vrij digitale vraag gaan we niet nu beantwoorden, die schuiven we vooruit”, zei Rutte.

De referendumwet biedt maar twee opties na een nee-stem bij een opkomst boven 30 procent: het kabinet kan het betreffende voorstel intrekken of alsnog regelen. „Die keuze gaan wij pas maken nadat wij inhoudelijk en qua vorm eruit zijn hoe we het zouden willen oplossen”, aldus de premier. Belangrijk daarbij is „of daar voldoende draagvlak voor is in Europa”. Het eindresultaat lijkt dus volledig af te hangen van de bereidwilligheid van de andere EU-lidstaten om het verdrag aan te passen of van disclaimers te voorzien.

Rutte zei woensdag al dat „ratificatie niet zonder meer kan doorgaan”. Maar het andere „uiterste” noemde hij ook niet vanzelfsprekend. Dat is wel de wens van SP en PVV.

Het kabinet laat niet onderzoeken waarom 61,5 procent van de stemmen tegen het verdrag waren. Dat gebeurde na het nee tegen de Europese Grondwet in 2005 wel. Rutte noemde zo’n onderzoek „niet onze eerste aanvliegroute”. Zelf bracht hij de weerstand tegen het verdrag terug tot twee kwesties: de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU en het militaire deel van het akkoord. Daarover zal hij dus vooral moeten onderhandelen.