GeenStijl in het gelijk gesteld

Doorlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal mag, zelfs als de rechthebbende daar geen toestemming voor heeft gegeven. Dat advies gaf advocaat-generaal Wathelet van het Europees Hof voor Justitie donderdag. Aanleiding is de rechtszaak die Sanoma een paar jaar geleden tegen weblog GeenStijl aanspande wegens gelekte Playboy-foto’s van Britt Dekker.

Geenstijl linkte in 2011 door naar een andere site waar nog ongepubliceerde foto’s waren verschenen. Volgens Sanoma (toen nog eigenaar van Playboy) was er daarmee sprake van inbreuk op het auteursrecht. De rechtbank in Amsterdam stelde de uitgever aanvankelijk in het gelijk, maar in hoger beroep werd die beslissing teruggedraaid; doorlinken naar illegaal materiaal is niet hetzelfde als het openbaar maken daarvan. Daardoor was het auteursrecht niet geschonden. Na een gang naar de Hoge Raad werd het Europees Hof om advies gevraagd.

Volgens Wathelet waren de gelekte foto’s op de site vrij toegankelijk. Het betreft hier een verwijzing, geen nieuwe openbaarmaking. Daarnaast heeft voor de advocaat-generaal het vrije internet prioriteit. Mocht er iedere keer dat er wordt doorgelinkt de kans bestaan op vervolging, zou dat een bedreiging zijn voor de „goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.”

Wathelets oordeel betreft een advies, maar het Hof neemt die vaak wel over. Over enkele maanden publiceert het Hof zelf een advies.