Amsterdam nieuwe Europese innovatiehoofdstad

De Europese Commissie geeft de prijs aan Amsterdam vanwege de “holistische visie op innovatie”.

De gemeente Amsterdam liet vorig jaar al weten in te zetten op technologisch slimme en innovatieve ideeën.
De gemeente Amsterdam liet vorig jaar al weten in te zetten op technologisch slimme en innovatieve ideeën. Foto: Jerry Lampen / ANP

Amsterdam is de nieuwe innovatiehoofdstad van Europa. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 950.000 euro verbonden.

De Commissie reikt de titel elke twee jaar uit. Dit jaar dong Amsterdam samen met acht andere steden, waaronder Eindhoven, naar de eerste plaats. Turijn en Parijs werden respectievelijk tweede en derde. Een jury bestaande uit onafhankelijke experts gaf Amsterdam de eer vanwege zijn “holistische visie op innovatie met betrekking tot de vier onderdelen van stedelijk leven: bestuur, economie, sociale inclusie en levenskwaliteit.”

Bekijk hier het promofilmpje voor Amsterdam:

Tegenover ANP legt Robert-Jan Smits, die bij de Commissie betrokken is bij de prijs, uitleg over de keuze voor Amsterdam:

“De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightech bedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.”

‘iCapital’

Twee jaar geleden werd Barcelona uitgeroepen tot de eerste ‘iCapital’. Alle Europese steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. Amsterdam had de nominatie dit jaar te danken aan zijn “omarming van slimme groei, start-ups, leefbaarheid en digitale sociale innovatie.”

De gemeente Amsterdam ziet de prijs als een beloning voor de weg die enige tijd geleden is ingeslagen. De stad wil inzetten op technologisch slimme en innovatieve ideeën en bracht vorig jaar naar buiten in de top drie van Europese start-up steden te willen belanden.

D66-wethouder in Amsterdam Kajsa Ollongren (Economie) reageert tegenover ANP opgetogen:

“We zijn heel erg blij met deze prijs. De stad krijgt deze waardering dankzij het lef en de ideeën van een heleboel mensen. Ik denk aan alle creatieve ondernemers en vooruitstrevende wetenschappers die zich op hun plek voelen in Amsterdam. We hadden al een tijd het idee dat we voorop liepen. Dit is de bevestiging ervan.”