ADO na betaling Wang terug naar veilige categorie KNVB

Op 1 april voldeed de Chinese eigenaar een langverwachte betaling van 2 miljoen, waardoor de club uit de acute liquiditeitsproblemen is.

Eigenaar Hui Wang op archiefbeeld.
Eigenaar Hui Wang op archiefbeeld. Foto Evert-Jan Daniëls / ANP

ADO Den Haag staat niet meer onder curatele bij voetbalbond KNVB. Omdat eigenaar Hui Wang op 1 april eindelijk een lang beloofde betaling aan de club voldeed, heeft de KNVB het verzoek gehonoreerd om ADO terug te plaatsen van categorie 1, waarin clubs zitten met de grootste financiële problemen, naar categorie 2.

Er werd 2 miljoen euro overgemaakt. Eerder gaf ADO aan dat Wang met zijn bedrijf United Vansen voor dit seizoen in totaal 3,7 miljoen euro had toegezegd. Als gevolg van de moeizame totstandkoming van de betaling moet ADO waarschijnlijk gaan bezuinigen. Algemeen directeur Jan Willem Wigt zei deze week in een persbijeenkomst te verwachten dat de begroting volgend seizoen een miljoen euro lager uitvalt dan de 15 miljoen van dit jaar.

De club had al geld geïnvesteerd, onder meer in tv-schermen in het stadion en de verbouwing van het jeugdcomplex, vooruitlopend op de betaling. De club zou theoretisch zonder de nog niet overgemaakte 1,7 miljoen euro kunnen die Wang wel heeft toegezegd. Maar als dat geld uitblijft, kan de club niet voldoen aan de ambities die de eigenaar voor de club gesteld heeft, zei Wigt tijdens de bijeenkomst:

“Als Wang alsnog hogerop wil, dan ligt de bal bij hem.”