Aanslagpleger woonboot Wormer krijgt 17 jaar cel

Bij de aanslag kwam een man om het leven. De dader had een ander slachtoffer op het oog.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen een in de buurt een woonboot aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar mogelijke explosieven.
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen een in de buurt een woonboot aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar mogelijke explosieven. Foto Jerry Lampen/ ANP

De 27-jarige Milco G. uit Purmerend die vorig jaar april een bom plaatste bij een woonboot in Wormer waarbij de bewoner om het leven kwam, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar. Dat oordeelde de rechtbank in Alkmaar op vrijdag.

De rechtbank legt G. geen tbs met dwangverpleging op, zoals het Openbaar Ministerie had geëist, omdat niet kan worden bewezen dat G. leed aan een geestelijke stoornis. Het OM eiste tien jaar celstraf met tbs of een gevangenisstraf van twintig jaar.

Aanslag was bedoeld voor andere boot

Bij de bomaanslag in april kwam de 53-jarige bewoner van de boot om het leven. Zijn 51-jarige vriendin raakte ernstig gewond en liep blijvend letsel op. G. moet haar ruim 126.000 euro schade betalen.

De dader had eigenlijk wraak willen nemen op een man die zijn jongere zusje zou hebben misbruikt, zo liet het OM weten in een tussentijdse zitting. Dit zou hebben plaatsgevonden toen de vrouw nog minderjarig was; het misbruik is nooit bewezen.

Het beoogde slachtoffer woonde op een boot in de buurt van het vaartuig dat getroffen werd.