Politie reconstrueert vlucht van de ‘man met het hoedje’

Foto Reuters

Het Belgisch federaal parket heeft een nieuw opsporingsbericht verspreid over de man die ervan wordt verdacht de derde dader van de aanslagen op luchthaven Zaventem te zijn. Het gaat om de ‘man met het hoedje’. Hij was op 22 maart op het vliegveld samen met Najim Laachraoui en Ibrahim el-Bakraoui. Terwijl die laatste twee zichzelf opbliezen, ging de bom van de man met het hoedje niet af. Hij sloeg vervolgens op de vlucht.

De politie is erin geslaagd de route te reconstrueren die hij heeft afgelegd. Zo valt op nieuwe beelden te zien hoe hij, deels in looppas, van de luchthaven tot aan het kruispunt van de Brabançonnelaan en de Notelaarstraat in Schaarbeek loopt. De regenjas die hij aanhad op de beelden die vlak na de aanslagen zijn vrijgegeven, heeft hij onderweg weggegooid en is nog niet teruggevonden. De man heeft zijn weg vervolgd in een lichtkleurig hemd met opgestroopte mouwen.

Verschillende camera’s hebben de route van de man geregistreerd. Zo is hij om 9.42 uur vastgelegd op het Meiserplein in Schaarbeek. De laatste beelden waarop hij te zien is, zijn van 9.50 uur en laten zien dat hij loopt op de Notelaarsstraat. Daarna raakt de politie het spoor kwijt.

Het federaal parket maakte donderdag tevens bekend dat de Brusselse rechtbank het voorarrest van meerdere verdachten heeft verlengd, waaronder dat van Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslag in Parijs.

De advocaat van Abdeslam, Sven Mary, zei donderdag dat zijn cliënt over enkele weken naar Frankrijk kan worden uitgeleverd. Hij zit nu vast in een gevangenis in Brugge. Voor zijn uitlevering wil de Belgische justitie hem nog ondervragen. (NRC)