Zeldzame neushoorn kort na vangst overleden

De neushoorn was één van de zes à vijftien Sumatraanse neushoorns die recent op het Indonesisch/Maleisische eiland Borneo werden ontdekt.

Er leeft nog een kleine groep Sumatraanse neushoorns op Borneo. Foto Ari Wibowo / WNF Indonesië

Een neushoorn van een ernstig bedreigde soort is doodgegaan binnen weken nadat ze door natuurbeschermers op Borneo was gevangen. Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) in Indonesië eerder deze week gemeld.

De neushoorn was één van de zes à vijftien Sumatraanse neushoorns die recent op het Indonesisch/Maleisische eiland Borneo werden ontdekt. De Sumatraanse neushoorn staat op het randje van uitsterven. Behalve het groepje op Borneo leven er alleen nog 70 à 100 dieren op het Indonesische eiland Sumatra. Het WNF vreesde dat het groepje op Borneo geen toekomst had en was begonnen om de groep te vangen in valkuilen.

Het eerste en tot nu toe enige dier liep op 12 maart in de val. Ze stierf aan een ontsteking aan een poot. Volgens het WNF was de poot in de herfst beschadigd door een stropersstrik. De organisatie gaat door met het vangen van de neushoorns.

    • Hester van Santen