Woningmarkt trekt verder aan, regionale verschillen groot

Woningzoekenden hebben gemiddeld tien huizen om uit te kiezen. De al hoge prijzen in Amsterdam stijgen verder.

Mensen die een koophuis zoeken hebben minder keuze. In de eerste drie maanden van dit jaar stonden 17 procent minder huizen te koop dan dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit de kwartaalcijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag presenteerde. In het eerste kwartaal van 2016 had een woningzoekende de keus uit gemiddeld tien woningen, een jaar eerder waren dat er vijftien.

De woningmarkt trekt verder aan. De groei houdt sinds de crisis al elf kwartalen op rij aan, zei NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag. In het eerste kwartaal van 2016 verkochten makelaars 20 procent meer woningen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook de prijzen blijven stijgen. Een huis kost nu gemiddeld 225.000 euro, 5,5 procent meer dan een jaar geleden. In de buurt van de periode voor de crisis komen de prijzen nog niet: ze liggen meer dan 9 procent lager.

De tweedeling tussen stedelijk en regionaal gebied blijft volgens Hukker „onverminderd groot”. In Amsterdam werden tegen de trend in 2 procent minder huizen verkocht, maar wel tegen een uitzonderlijk hoge prijs: 20 procent hoger dan dezelfde periode in 2015.

Voor steden als Utrecht en Groningen geldt in iets mindere mate hetzelfde, namelijk het „droogkoken” van de markt door een gebrek aan aanbod. Hukker: „In de hoofdstad hoef je maar te fluisteren dat je je huis wil verkopen of je hebt een briefje van de makelaar op de mat.” Regio’s in Noord-Brabant, het zuidoosten van Groningen en het gebied rond Den Helder blijven achter bij de rest van het land.

Hukker waarschuwde voor haperende doorstroming. Een van de oorzaken daarvoor is volgens hem het grote aantal huishoudens dat een restschuld over zou houden als zij hun huis verkopen, en daarom liever nog even afwacht tot de prijzen verder zijn gestegen.

Ook een ingebakken angst door de economische crisis speelt een rol, ondanks de huidige lage hypotheekrente. Dat is niet alleen maar nadelig, zegt Hukker: „De onzekerheid van de consument zorgt ervoor dat er geen nieuwe huizenbubbel komt.”