Whatsapp-berichten zijn voortaan wfstmfvufme*

Alleen verzender en ontvanger kunnen Whatsapp-berichten nog lezen, kondigde de dienst aan. Vier vragen.

None
Foto Istock

Iedereen die de nieuwste versie van Whatsapp geïnstalleerd had kreeg deze week het volgende bericht:

Voor berichten die u naar deze chat verzendt en de oproepen die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end encryptie. Tik hier voor meer informatie

Wat wil de chatdienst (ruim 1 miljard gebruikers) hiermee? Vier vragen.

1 Wat is er veranderd?

Alle berichten, foto’s, telefoontjes, voiceopnames en bestanden op Whatsapp zijn alleen zichtbaar voor verzender en ontvanger(s). Dat gaat automatisch. Sinds 2014 zijn tekstberichten tussen twee personen al versleuteld, maar berichten in groepsapps en gedeelde media waren dat nog niet. De berichtendienst stelt op hun website dat niemand de inhoud kan zien, zelfs Whatsapp niet.

Hoewel Whatsapp dit niet expliciet uitspreekt, lijkt het versleutelen van berichten een reactie op het conflict dat Apple en de FBI onlangs uitvochten. Apple weigerde de iPhone van een dader van de aanslagen in San Bernardino te ontgrendelen, ondanks een verzoek van de FBI. Whatsapp spreekt op de website van „recente discussies over privacy en nationale veiligheid. End-to-end encryptie moet de inhoud van persoonlijke communicatie beschermen.”

2Wat is end-to-end encryptie?

Bibi van den Berg, hoofddocent bij het Center for Law and Digital Technologies aan de Universiteit Leiden vergelijkt het met een geheimschrift. „De beide uiteinden, verzender en ontvanger(s) in dit geval, hebben de sleutel tot de inhoud van het bericht.” Alleen zij kunnen de code ontcijferen. Alle anderen die onderweg het bericht onderscheppen zien „een onbegrijpelijke code”.

3Kon Whatsapp dan eerder meelezen met gesprekken?

Whatsapp-oprichter Jan Koum heeft in interviews herhaaldelijk gezegd berichten niet inhoudelijk te kunnen zien of op te slaan op servers. Volgens het bedrijf worden gesprekken alleen opgeslagen op de telefoon. Daarmee is niet gezegd dat de inhoud van gesprekken veilig zijn. De al bestaande encryptie van berichten tussen twee gebruikers was makkelijk te kraken, zo ontdekte een Utrechtse informaticastudent in oktober 2013. Hij wist de encryptie van berichten uit te schakelen en de inhoud te achterhalen. Er was zelfs een app voor het onderscheppen en lezen van andermans berichten: WhatsAppSniffer. Whatsapp heeft na de update nog wél toegang tot mobiele contacten en bijbehorende telefoonnummers.

4Spelen we kwaadwillenden hiermee niet in de kaart?

Ja en nee. Het is voor criminelen na de update makkelijker om via Whatsapp te communiceren zonder dat politie en veiligheidsdiensten mee kunnen kijken. Maar veiligheidsdiensten hebben volgens Van den Berg zo hun eigen manieren om mensen te monitoren. Ook de FBI lukte het uiteindelijk de iPhone van de aanslagpleger in San Bernardino te ontgrendelen, zonder tussenkomst van Apple.

    • Heleen Gorris