Aantal diabeten stijgt alarmerend

Diabetes wordt in hoog tempo een mondiaal gezondheidsprobleem. De Wereldgezondheidsorganisatie constateert in een woensdag gepubliceerde studie dat het aantal mensen met diabetes sinds 1980 is verviervoudigd, van 108 naar 422 miljoen. Vooral het aantal mensen met diabetes-2, vaak in verband gebracht met overgewicht, stijgt alarmerend snel. De sterkste groei was op de eilanden in de Stille Oceaan, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Het WHO-onderzoek is uitgevoerd door de Britse hoogleraar Majid Ezzati. Die wijst erop dat de pogingen om de stijging van het aantal mensen met overwicht af te zwakken, nauwelijks succes hebben. Diabetes komt relatief weinig voor in Noordwest-Europa. De helft van de patiënten woont in de VS, China, India, Brazilië of Indonesië. (Reuters)