‘Uitgebreider onderzoek naar uitstoot DuPont-fabriek’

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de concentraties van de gevaarlijke stof C8 bij twee omwonenden veel hoger is dan voorspeld.

Foto: ANP/ROBERT VOS
Foto: ANP/ROBERT VOS Exterieur van chemieconcern DuPont in Dordrecht. Mensen die in de buurt hebben gewoond van de chemiefabriek DuPont/Chemours, zijn jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Die waarden waren hoger dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is toegestaan.

Staatssecretaris Dijksma heeft een uitgebreid bloedonderzoek aangekondigd voor omwonenden van de omstreden DuPont-fabriek in Dordrecht. Dat meldt het Algemeen Dagblad, nadat de krant donderdagochtend een onderzoek heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat twee omwonenden van de fabriek een veel hogere concentratie van de gevaarlijke chemische stof C8 (PFOA) in hun bloed hebben dan de overheid voorspelde. Met het door Dijksma aangekondigde bloedonderzoek wordt een eerdere aanbeveling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgevolgd.

In de DuPont-fabriek - sinds een jaar onderdeel van Chemours - wordt teflon gemaakt voor onder andere anti-aanbaklagen in pannen. Daarbij werd tot 2012 gebruik gemaakt van C8. Een jaar later werd het spul aangemerkt als een Zeer Zorgwekkende Stof, omdat C8 schadelijk kan zijn voor de lever. In de omgeving van de fabriek wonen duizenden mensen.

Gemeten waardes hoger dan van RIVM

Het RIVM stelde in een recente schatting dat in het slechtste geval bij omwonenden waardes van 10 microgram per liter bloed zouden voorkomen. Dat was meer dan toelaatbaar. In het ergste geval kunnen omwonenden 25 jaar lang blootgesteld zijn aan te hoge waarden.

Bij de door de krant onderzochte omwonenden zijn echter waardes van 83,6 microgram en 28,3 microgram gemeten. Ver boven de voorspelling van het RIVM dus, die ook nog eens uitging van een gebied rondom de fabriek. De door het AD onderzochte omwonenden wonen buiten die zone.

Uit eerder onderzoek van het AD bleek dat het bedrijf al veel langer twijfels had over de veiligheid van de stof. Er werden bloedtests uitgevoerd onder het personeel, maar de resultaten daarvan zijn nooit gedeeld met de toenmalige Arbeidsinspectie (nu Inspectie SZW), die een eigen onderzoek heeft aangekondigd. De directie van het bedrijf liet naar aanleiding van de analyse van het RIVM weten dat (oud-)werknemers hun bloed kunnen laten onderzoeken.