Tweejaarlijkse Europese kunstprijs niet uitgereikt

The Vincent Award 2016 zal dit jaar niet worden uitgereikt. Dat heeft de internationale jury onder voorzitterschap van museumdirecteur Benno Tempel donderdag bekendgemaakt.

The Vincent Award 2016, de tweejaarlijkse Europese kunstprijs van 50.000 euro die mede door het Haags Gemeentemuseum wordt georganiseerd, zal dit jaar niet worden uitgereikt. Dat heeft de internationale jury onder voorzitterschap van museumdirecteur Benno Tempel donderdag bekendgemaakt.

Boycot

In januari maakte het museum eerder bekend dat twee van de genomineerde kunstenaars, de Iraanse Nairy Baghramian en de Kroatische David Maljkovic, niet voor de de prijs genomineerd wilden worden omdat ze boos waren op het museum. De bemoeienis van het Gemeentemuseum bij een conflict tussen de Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo en verzamelaar Bert Kreuk was de aanleiding.

Ook het wereldberoemde kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset uit Berlijn, dat een project zou doen in het museum, boycotte het museum om die reden. Michael Elmgreen zei destijds: „Een private partij heeft het museum in zijn zak.”

Affaire Kreuk

De jury laat in een persverklaring weten dat de discussie over de affaire Kreuk „de aandacht voor de intenties van de prijs wegneemt”. Ook zou het „op de lange termijn een negatief effect kunnen hebben voor de genomineerden”. Om die reden wordt de prijs, gefinancierd door de Broere Charitable Foundation, pas in 2018 weer uitgereikt.

Eerder deze maand trok Bert Kreuk zijn bruiklenen aan het Gemeentemuseum terug. De verzamelaar deed dat om het Gemeentemuseum „te beschermen tegen kritiek”.