Moreel appel op netbedrijf Alliander om salarisverlaging

Gelderland gaat donderdag een moreel appel doen op netbedrijf Alliander om de topsalarissen bij de onderneming in termijnen te verlagen naar het niveau van een ministerssalaris.

Gelderland bezit 44 procent van de aandelen van Alliander en is grootaandeelhouder. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten bleek er woensdag niks voor te voelen om verlaging van de bezoldiging dwingend op te leggen, zoals kleinere aandeelhouders als Noord-Holland, Friesland en Amsterdam wél willen doen.

Twee directieleden van Alliander verdienen nu 322.000 en 342.000 euro. Het bedrijf besloot al om dit stapsgewijs tot 2020 omlaag te brengen naar 228.000 euro. Een minister verdient maximaal 179.000 euro. Alliander heeft gebruikgemaakt van een maas in de wet normering topinkomens en mag hoge salarissen betalen. „Eenzijdig openbreken van arbeidscontracten leidt alleen maar tot een ingewikkeld juridisch gevecht”, zeggen de Gelderse politici. De grootaandeelhouder schuift daarmee een brief van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) terzijde. In de woensdag openbaar gemaakte brief bracht Plasterk „het signaal over” dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de topsalarissen bij het netbedrijf snel naar ministersniveau moeten.

Alliander houdt donderdag de jaarvergadering voor aandeelhouders. (ANP)