Syrische rebellen boeken belangrijke overwinning op IS

Eerder op donderdag werd bekend dat IS meer dan driehonderd werknemers van een cementfabriek heeft ontvoerd.

Foto AP

Syrische rebellengroepen en islamistische fracties hebben in het zuiden en noorden van Syrië een aantal strategisch gelegen dorpen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) veroverd. Dat laten activisten uit Syrië weten aan persbureau AP.

Een aantal groepen uit het Vrije Syrische Leger hebben het dorp al-Rain in het noorden van de provincie Aleppo veroverd op IS. Dit strategisch gelegen dorpje ligt vlakbij de grens met Turkije en werd gebruikt door IS als verbindingsroute tussen Turkije en de Noord-Syrische stad Aleppo. Daarnaast hebben islamitische rebellengroepen, waaronder het aan Al-Qaeda gerelateerde Al-Nusra, militanten van IS verdreven uit dorpen in de zuidelijke Deraa provincie.

IS ontvoert meer dan 300 medewerkers cementfabriek

Eerder op donderdag werd bekend dat militanten van IS meer dan driehonderd medewerkers van een cementfabriek heeft ontvoerd, dat meldde het Syrische staatspersbureau Sana. De fabriek ligt in Dumeir, vijftig kilometer ten noordoosten van hoofdstad Damasucus.

IS voerde begin deze week een verrassingsaanval uit waarna ze het personeel van de Al-Badaai fabriek ontvoerden. Er is sinds afgelopen maandag geen contact meer geweest met de arbeiders. De terreurbeweging heeft in dezelfde omgeving zonder succes aanvallen uitgevoerd op een luchtmachtbasis en elektriciteitscentrale, zo meldt AFP op basis van een bron uit de Syrische veiligheidsdienst.

Het dorp Dumeir waar de ontvoering plaatsvond

Nieuwe vredesbespreking beginnen rond 13 april

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft op donderdag gezegd dat de volgende ronde van de vredesonderhandelingen begint over ongeveer een week. De Mistura liet in Genève weten dat hij binnenkort naar Damascus en de Iraanse hoofdstad Teheran gaat om meer inzicht te krijgen over de politieke transitie van Syrië.

Rusland en de Verenigde Staten maakten anderhalve week geleden bekend dat ze de druk op voeren bij president Assad om politieke hervormingen door te voeren. Belangrijkste geschilpunt blijft de positie van Assad. De Syrische oppositie eist dat hij vertrekt, Assad weigert om zijn positie onderdeel te maken van de onderhandelingen.

Assad staat ook onder druk bij een deel van zijn achterban. In een zeer opmerkelijk document, dat afgelopen zondag openbaar werd gemaakt, schreven alawitische leiders dat Assad en ‘zijn’ religieuze alawitische achterban niet “één zijn”.

    • Huib de Zeeuw