Stijging lonen drie keer hoger dan inflatie

Vooral lonen van ambtenaren, zoals agenten en defensiepersoneel, stegen in de eerste drie maanden.

De gemiddelde loonstijging was mede zo hoog omdat agenten er meer bijkregen. Foto: Remko de Waal/ANP

De stijging van de lonen is in het eerste kwartaal van dit jaar drie keer hoger uitgevallen dan de inflatie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de stijging van de CAO-lonen in de eerste drie maanden 1,8 procent, terwijl de inflatie 0,6 procent bedroeg.

Sinds de tweede helft van 2014 is de gemiddelde cao-loonstijging hoger dan de inflatie.

De lonen bij de overheid stegen met 3,1 procent sneller dan in de private sector (1,6 procent) en de gesubsidieerde sector (1,3 procent). Dat komt voornamelijk omdat de werknemers werkzaam onder de cao’s van defensie, de politie, de rechtbanken en de rijksoverheid er in de afgelopen twaalf maanden meer loon bijkregen.

Vorige zomer sloten een aantal vakbonden een akkoord met de overheden waardoor deze ambtenaren er dit en vorig jaar in totaal 5 procent bij krijgen. De FNV zat overigens niet aan de onderhandelingstafel. De grootste vakbond stelde dat de loonsverhoging een “sigaar uit eigen doos” was, omdat deze wordt betaald uit de verlaging van de afdracht aan pensioenen. FNV verloor in het najaar echter een rechtszaak tegen de uitvoering van het loonakkoord.

    • Eva Smal